Вживання у їжу волоських горіхів уповільнює
ріст раку передміхурової залози у мишей і надає благотворну дію на
декілька
генів, пов'язаних з контролем поширення пухлини і обміну речовин,
виявили учені
центру раку Девіса при Каліфорнійському університеті /США/.
Результати цього дослідження представляють
додаткові докази користі волоських горіхів для здоров'я, не дивлячись на
високий вміст в них жирів.
Раніше вже було встановлено, що волоські
горіхи,
багаті жирною кислотою омегою-3, антиоксидантами і іншими природними
речовинами, знижують ризик серцево-судинних захворювань. Біологи
вирішили
перевірити ефект горіхів проти раку, нагодувавши ними лабораторних
мишей,
генетично запрограмованих для утворення пухлини простати. Через 18
тижнів
дослідники визначили, що вживання волоських горіхів, еквівалентному для
людини
в кількості 2,4 грамів в день, привів до значного зменшення розміру і
уповільнення росту пухлини передміхурової залози. Завдяки горіхам не
лише ріст
пухлини скоротився на 30-40%, але миші мали також нижчі рівні в крові
білка
IGF-1, який тісно пов'язаний з розвитком захворювання. Волоські горіхи
позитивно впливали на активність генів в пухлині, контролюючих її ріст і
метаболізм.
P.S. Волоські горіхи
багаті на вітаміни групи А,
Е, В, Р, С, мінеральні речовини: калій, натрій, фосфор, залізо, магній,
кальцій, йод. Вони на 60% складаються з жирів, переважно
ненасичених, які не містять холестеролу. А ще, волоський горіх –дуже
хороше джерело білка, який чудово може замінити тваринний. Ці горіхи дуже
калорійні. У 100 грамах їх ядер міститься
приблизно 650 калорій – більше, ніж у плитці шоколаду! Тому тим, хто не
хоче набирати зайву вагу, не рекомендується з`їдати за день
більше 2-3 ядер.
|