Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 22 » Учені розшифрували 30 тисяч нових генів у мікроорганізмів з тіла людини
16:23
Учені розшифрували 30 тисяч нових генів у мікроорганізмів з тіла людини
   Близько 30 тисяч нових генів в процесі повної розшифровки геномів 178 мікроорганізмів, що населяють тіло людини, зуміли виявити учені. Це допоможе в майбутньому краще зрозуміти, як подібні мікроорганізми впливають на здоров'я людей, повідомляється в статті авторів дослідження, опублікованій в журналі Science.

Не дивлячись на те, що тіло людини на 90% складається з кліток мікроорганізмів і вірусів, і лише на 10% з власних тканин, ученим поки що дуже мало відомо про ці мікроби, переважна більшість з яких нешкідливі, а деякі виконують корисні функції, як, наприклад, бактерії, що населяють кишечник.
Спеціалісти поки мало знають про те, які особливості цих мікробів і як їх життєдіяльність позначається на розвитку людини, її здоров'ї і інших життєвих показниках. Значно більше вченим відомо про мікроби, що живуть поза тілом людини: ґрунті, воді і інших екосистемах.

Така різниця обумовлена тим, що «людські» мікроорганізми, в більшості своїй, дуже важко вивчати поза людським тілом, де вони дуже швидко гинуть. Автори нової публікації – учені, задіяні в багатомільйонному проекті «Мікробіом людини», що фінансується національними інститутами здоров'я США, вперше опублікували результати розшифровки 178 геномів простих організмів, що населяють людське тіло.

Метою проекту є розшифровка 900 повних геномів мікробів, представлених простими одноклітинними тваринами, бактеріями і археями, проте навіть ця кількість, зрештою, буде лише малою дещицею інформації про всі мікроби, що живуть у людському тілі, які і складають так званий «мікробіом».

Проект «Мікробіом людини» є логічним розвитком проекту «Геном людини», метою якого є повна розшифровка людського генома. Не дивлячись на те, що проект стартував в 1990 році, а перший повний геном людини був опублікований в 2003-м, цей проект до цих пір не завершений, оскільки нерозшифрованими залишаються деякі ділянки людської ДНК.

Учені вважають, що дані, отримані в результаті виконання обох проектів, дозволять краще зрозуміти хімічні і біологічні процеси, що відповідають за життєво важливі функції людського організму, що забезпечують його здорове функціонування, вони також дозволять виявити причини захворювань і схильності до них, знайти нові способи лікування.

На сучасному етапі ученим удалося виявити 30 тисяч нових генів в геномах мікробів, що живуть у тілі людини, які не зустрічаються у мікроорганізмів, що населяють природні екосистеми. Ці організми діставали зі шкіри добровольців, слизових оболонок їх носа, рота, кишечника, крові, геніталій і сечовивідних шляхів, і є найбільш простими організмами, що не мають клітинного ядра: бактерії і археї. Ці мікроорганізми найпростіше культивувати поза середовищем людського організму, проте вчені сподіваються, що розвиток нових технологій дозволить їм в недалекому майбутньому приступити до розшифровки геномів складніших організмів, вивчати які поза людським тілом доки неможливо.

«Кількість унікальних генів, які удалося вже виявити ученим, вражає. Це показує, як багато нового генетичного і, можливо, функціонального все ще приховано від дослідників в людському мікробіомі», – сказав Девід Рілман з Медичної школи Стенфордського університету в Паоло-Альто, США.

Переглядів: 1813 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024