Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 27 » Трансізомери (трансжири) завдають непоправної шкоди здоров'ю?
09:29
Трансізомери (трансжири) завдають непоправної шкоди здоров'ю?
Трансжири (трансізомери) - це всім нам знайомі маргарин і кулінарний жир. На початку минулого століття їх створення було оголошене порятунком людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогою і сповна смачною заміною вершковому маслу, а коштував значно дешевше. Отримують трансжири з рослинних олій в процесі гідрогенізації - особливої обробки масла воднем під тиском у присутності каталізаторів. Зігнуті молекули рослинної олії, які роблять його рідким, але дуже схильним до швидкого окислення, перетворюються на прямі - і масло стає твердим.

На маргарині виросло не одне покоління не дуже багатих людей, поки лікарі не придивилися до нього пильніше. Виявилось, що прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які складаються з жиру. А це погіршує їх роботу, підвищує ризик серцево-судинних захворювань. З'ясувалося також, що трансжири збільшують кількість "поганого" холестерину, який осідає на стінках судин, знижують імунітет і навіть погіршують якість сперми у чоловіків. Сьогодні трансжири заборонені в Данії, Швейцарії і Австрії. Великий борець за здоров'я мер Нью-Йорка Майкл Блумберг заборонив його в своїй вотчині, а не менший борець губернатор Арні Шварценеггер ввів заборону в Каліфорнії. Закликає до того ж всі країни і Всесвітня організація охорони здоров'я.

Насправді довкола проблеми трансжирів наукові спори йдуть до цих пір. Деякі учені вважають, що нічого особливо страшного в них не немає: оскільки у нас від природи немає ферментів, які могли б розщеплювати тверді молекули змінених масел, тому вони просто виводяться з організму, і все. Інші доводять, що все навпаки: шкідливі молекули зв'язують корисні ферменти, які мали б розщеплювати корисні рослинні олії...

А нам з вами від гріха подалі краще все ж споживати традиційні рослинні олії і вершкове масло - в розумних межах. А на етикетках готових продуктів (випічки, печива, чіпсів, кондитерських виробів, напівфабрикатів і ін.) уважно читати, чи не містяться в них гідрогенізовані, тобто ті самі, небезпечні, трансжири.


P.S. Якщо на упаковці продукту написано «гідрований», «гідрогенізований» або «частково гідрогенізований», то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!


Джерело: Inauka.ru

Переглядів: 2599 | Додав: Likar | Теги: олія, жир, масло, маргарин, Трансжири, трансізомери | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024