Овочі, які
вирощуються в теплицях, у
закритому
ґрунті, переважно містять у собі велику кількість нітратів та нітритів.
Шкідливі
солі пригнічують дихання клітин, внаслідок чого у крові підвищується
вміст
молочної кислоти, холестерину, лейкоцитів, знижується кількість білків.
Взаємодіючи з гемоглобіном, нітрити утворюють з’єднання метгемоглобін,
який
блокує центри перенесення кисню.
Як вберегтися від шкідливої дії?
Ранні овочі перед вживанням слід
покласти
на 1-2 години у воду і декілька разів її міняти. Шкідливі речовини
виходять у воду.
Такі овочі рекомендується зберігати тільки у холодильнику.
Нітрати нерівномірно накопичуються у
свіжих
овочах: у картоплі та огірках – ближче до їх поверхні, у капусті й
моркві –
всередині. Якщо картоплю на добу залишити в 1% розчині кухонної солі або
аскорбінової кислоти, то рівень нітратів знизиться майже на 90%.
Вітаміни С, Е
і А запобігають і гальмують процеси перетворення нітратів та нітритів в
організмі. Якщо постійно включати до раціону продукти, які містять ці
вітаміни,
то можна надійно нейтралізувати шкідливу дію нітратів і нітритів, що
потрапили
до організму.
Але коли це стосується здоров’я
дітей, то
краще просто обмежити їх від таких продуктів.
|