Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 15 » Що треба знати про біль у молочних залозах
22:30
Що треба знати про біль у молочних залозах
Щонайменший біль в молочних залозах або ущільнення викликає паніку, і виною тому ЗМІ, котрі широко розтиражували проблему раку грудей. А ця страшна хвороба дуже рідко є причиною подібного болю. Давайте спробуємо розібратися, від чого ж болять груди.

Найбільш частою причиною болів в грудях є банальні гормональні зміни в організмі в період менструації. У щомісячних змінах гормонального фону організму немає нічого страшного, проте вони можуть привести до виникнення мастопатії - доброякісних змін тканин молочної залози. Сьогодні мастопатія стала досить поширеним захворюванням - за даними статистики, нею  страждають від 60% до 80% жінок, велика частина яких у віці від 25 до 45 років. Основними ознаками цього захворювання є ущільнення в молочній залозі. Як правило, ущільнення добре промацуються і не спричиняють серйозного занепокоєння, біль може виникнути хіба що лише за декілька днів до менструації,  і закінчується з її початком. Лікування мастопатії здійснюється гормональними і негормональними методами і не представляє нічого складного, проте цю хворобу, як і будь-яку іншу, легше всього лікувати на ранніх періодах її розвитку, не чекаючи, коли "саме розсмокчеться", оскільки будь-яке зволікання приведе лише до того, що хвороба прогресуватиме.

Наступною по частоті причиною болів в грудях є різні механічні пошкодження молочної залози. Біль може з'явитися в результаті сильного удару, занадто сильного стискування або здавлення грудей. Цього легко уникнути, якщо носити якісний бюстгальтер, що підтримує груди. Питанню бюстгальтера слід приділяти особливу увагу, оскільки груди - це дуже делікатний механізм, і вибравши зручний для неї "одяг" ви позбавите себе від багатьох неприємних моментів. Знаходячись в переповненому транспорті або приміщенні, постарайтеся вибрати позу, в якій ваші груди будуть захищені від випадкових стусанів, ударів і зачіпань.

Ми вже згадували про те, що причиною болів може бути (і частенько є) зміна гормонального фону організму. Проте, гормональний фон міняється не лише в разі менструації, а ще і в разі вагітності. Таким чином, ще однією причиною неприємних відчуттів в грудях може бути вагітність, а також грудне вигодовування. Біль в грудях може виникнути і через недостатньо активне сексуальне життя.

Якою б не була причина хворобливих відчуттів в грудях, необхідно проконсультуватися з лікарем. Якщо лікар не виявить жодних ущільнень в грудях, то подальше обстеження може не знадобитися. Якщо ж вам більше 40 років, то лікар ймовірно порекомендує зробити мамографію - рентгенівське обстеження молочних залоз. Якщо ж ущільнення будуть виявлені, то разом з мамографією може бути проведена біопсія (вивчення фрагмента тканини під мікроскопом) або ж сонограма (дослідження молочних залоз за допомогою звукових хвиль)

Лікування повністю залежить від природи болю. Порадившись з лікарем і визначившись з причинами, ви зможете вибрати найбільш оптимальний вид терапії. Як ми вже говорили, причинами болів можуть бути досить різні чинники, і способів лікування тому досить багато. Носіння бюстгальтера, що підтримує, зменшення вживання кухонної солі, прийом вітамінів E або B6 - це лише деякі з варіантів. Лікування може проводитися гормональними і негормональними препаратами, бути комбінованим.

Самолікуванням в будь-якому разі займатися не варто, консультація з лікарем необхідна як для з'ясування причин болів, так і для визначення способів її усунення. При виборі правильної тактики лікування біль, як правило, зникає за декілька місяців.

Але якщо самолікування протипоказане, то профілактика обов'язкова - зручний бюстгальтер, активне сексуальне життя, контроль за загальним станом організму і регулярне спостереження в мамолога після 35 років - все це піде на користь вашим грудям і Ви забудете про будь-які хворобливі прояви.

P.S. На фото до статті - схема самостійного обстеження молочних залоз. (Натисніть на фото, щоб його збільшити). Це варто знати і робити! Дбайте про своє здоров'я!
Переглядів: 26986 | Додав: Likar | Теги: молочних, консультація, рак, біль, грудей, обстеження, гормональні, зміни, груди, залозах | Рейтинг: 3.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024