Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 30 » Що шкодить суглобам
23:38
Що шкодить суглобам
Остеоартроз вважається хворобою літніх людей, що, на жаль, правдиво лише частково. 

Не дивлячись на те що на хронічне захворювання суглобів страждає кожна друга людина старша 60 років, недуга може виникнути і в молодшому віці. Як не стати жертвою захворювання?

 

Вважається, що цією недугою страждає 10% населення, але дійсну статистику виявити складно, оскільки у багатьох хворих до певного часу відсутні болі і інші клінічні симптоми.

 

У зоні особливого ризику знаходяться професійні спортсмени, танцюристи і більшість людей, чия робота і життя пов'язані з підвищеними навантаженнями. Але на передчасне старіння суглоба впливають не лише травми, але і неблагополучна генетика, літній вік, зайва вага і навіть стать пацієнта (після 70 років остеоартроз діагностується у 90% жінок), а також дефіцит вітамінів С і D і супутні захворювання (ендокринні патології, плоскостопість, природжені травми, вальгусна деформація стоп і т. д.). І навіть раса. Так, у англійців і жителів Ямайки поширеність остеоартрозу вища, ніж у індусів. Чому – для учених доки загадка.

 

Перш за все недуга вражає «навантажені» суглоби (колінні і тазостегнові). Остеоартроз колінних суглобів – основна причина обмеження і навіть повної втрати рухливості у людей літнього віку. Хоча це захворювання не вважається небезпечним для життя, воно є однією з основних причин передчасної втрати працездатності, поступаючись в цьому відношенні лише ішемічній хворобі серця. За даними ВОЗ, лише остеоартроз колінних суглобів знаходиться на четвертому місці серед основних причин інвалідності у жінок і на восьмому – у чоловіків.

 

Тричі правим був Гіппократ, коли стверджував, що саме їжа має бути нашими ліками. І сучасні учені також вважають, що роль харчування в терапії безлічі захворювань дуже значна. Це стосується і остеоартрозу.

 

Якщо вас непокоять болі в суглобах кінцівок, перше, на що треба звернути увагу: яку частину вашого раціону складають жирні м'ясні блюда. Виявляється, що арахідонова кислота, яка міститься в продуктах тваринного походження, в нашому організмі розпадається на особливі біологічно активні речовини, так звані ейкозаноїди, які викликають запалення суглобів. Обмеження м'ясних продуктів може вельми благотворно вплинути на стан хрящової тканини.

 

Полегшити вимушене вегетаріанство допоможуть рибні делікатеси – в рибі містяться полі ненасичені жирні кислоти омега-3, що перешкоджають накопиченню шкідливої арахідонової кислоти. Ці кислоти допомагають синтезувати в організмі простогландини – протизапальні речовини, які зменшують біль і запалення при артритах. Окрім риб'ячого жиру полі ненасичені кислоти є в рослинних оліях, найкорисніша з яких – оливкова.

 

Для профілактики артрозу корисно виключити (або обмежити) алкоголь, каву, шоколад, картоплю, крупи і зернові продукти. Така їжа провокує запалення суглобів. Замість заборонених ласощів слід віддавати перевагу багатим кальцієм молочним продуктам.

 

Утворення ейкозаноїдів є окислювальною реакцією, яка виникає в результаті вивільнення вільних радикалів. Роль «ловців» цих шкідливих речовин в організмі виконують антиоксиданти – вітаміни А, С і Е. Головний борець проти запалення – вітамін молодості Е. Він перешкоджає перетворенню арахідонової кислоти в ту саму речовину, яка викликає запалення. Завдяки цій дії вітамін Е давно використовується у складі препаратів для лікування артриту. Властивостями антиоксидантів також наділені багато овочів і фрукти, багаті біофлавоноїдами – природними антиокислювачами, а також такі мінерали, як селен, мідь, цинк і залізо. Крім того, корисні нікотинова кислота (вона сприяє зменшенню болю і збільшенню рухливості суглобів) і пантотенова кислота (спільно з іншими вітамінами групи В вона допомагає відновленню хрящової тканини і зменшенню болю).

 

Лікування артрозу – завжди комплексне. По-перше, потрібно усунути зовнішні причини, сприяючі розвитку хвороби, тобто скоректувати спосіб життя, навантаження, дієту. По-друге, потрібно усунути біль і запалення – для цього застосовуються в основному анальгетики і нестероїдні протизапальні препарати. На жаль, багато з цих препаратів мають досить великий список побічних ефектів, причому ризик їх виникнення прямо пропорційний віку пацієнта.

 

Тому основою для лікування хворих остеоартрозом є хондропротективна терапія. Хондропротектори виконують подвійну функцію: знижують запалення і в той же час стабілізують патологічні зміни в суглобі. Завдяки пролонгованій дії цих препаратів позитивний ефект продовжується і після припинення їх прийому, що дозволяє приймати їх переривистими курсами.

 

До складу більшості хондропротекторів входять структурні аналоги хряща: глюкозамін сульфат, глюкозамін гідрохлорид і хондроітина сульфат. Висока терапевтична активність цих речовин доведена. Хондропротектори забезпечують знеболюючий і протизапальний ефекти, до того ж вони характеризуються хорошою переносимістю і високою безпекою. Але, на жаль, лікування займає досить тривалий час. Приймати ці препарати потрібно не менше року, інколи і набагато довше. Але результат себе виправдовує. До того ж наука не стоїть на місці. І вже сьогодні розробляються усе більш досконалі препарати, а це означає, що у хворих остеоартрозом з'явилася реальна надія на довгождане зцілення.

 

 

  Джерело http://www.mobus.com/

Переглядів: 3426 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024