Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
Головна » 2010 » Березень » 19 » Насіння льону – найкращий засіб для оздоровлення і омолодження організму
12:40
Насіння льону – найкращий засіб для оздоровлення і омолодження організму
Завдяки унікальному складу льняне насіння можна рахувати нутрицевтиком, тобто продуктом, що оздоровлює організм людини. До такого виводу прийшли учені всього світу, котрі узагальнили результати дослідження льняного насіння в лабораторіях.

 

Льон – одна з прадавніх культурних рослин. Його насіння споживали ще в кам'яному столітті. Навіть у Біблії є згадка про те, що ізраїльтяни використовували льняне насіння для випічки хліба і одержання масла. Авіценна, Гіппократ писали про цілющі властивості насіння льону. Зараз льняне насіння починає відігравати все більшу роль в світовому виробництві продовольства. У 60-і роки минулого століття розпочався рух за вживання натуральних харчових продуктів без консервантів, смакових добавок, фарбників і ін., в 80-х прийшли до визнання необхідності використання льняного насіння, як здорового продукту. Склад льняного насіння багатий протеїнами, жирами, клейковиною і клітковиною. Протеїни багаті незамінними амінокислотами. Переважають глобуліни з високою молекулярною масою (58-66%). Альбуміну припадає на частку 20-42%. Харчова цінність білка з насіння льону в бальній оцінці оцінюється в 92 одиниці (казеїн прийнятий за 100).

 

А ще льняне насіння багате жирами (41%), тому досить цінне. Унікальність льняного масла полягає в дуже високому вмісті поліненасиченої альфа-ліноленової кислоти (АЛК). АЛК – незамінна жирна кислота в раціоні людини, сприяє здійсненню важливих біологічних функцій в організмі людини, входить до складу практично всіх клітинних мембран, бере участь в регенерації серцево-судинної системи, в рості і розвитку мозку. На сьогоднішній день високий вміст АЛК в дієті людини сприяє збільшенню в'язкості крові, володіє судинорозширювальними властивостями і має антистресову  і антиаритмічну дії. Таким чином, введення льняного насіння або льняного масла в дієту стає життєво необхідним.

 

Мікроволокна (клітковина) є оболонками кліток рослини і складається з полісахаридів, також крохмалю, які майже не перетравлюються в організмі людини. Клітковина сприяє роботі кишечника, зменшує розвиток атеросклерозу.

 

Льняне насіння – одне з багатющих джерел лігнанів, які наділені антиканцерогенною дією, є антиалергенами, а також мають потужну антиоксидантну дію.

 

Насіння льону багате мінеральними речовинами, особливо багате калієм, якого в ньому міститься приблизно в 7 разів більше, ніж в бананах в перерахунку на суху масу. Жиророзчинний Токоферол, тобто вітамін E представлений в льняному сім'ї головним чином Гамма-Токоферолом, який є природним біоантиоксидантом. Льняне насіння перевершує боби сої по кількості масла майже в 2 рази і за змістом в ньому найбільш біологічно активних жирних кислот на 35%, за змістом вуглеводів – в 1,7 раза. Ці порівняльні дані відображають харчову перевагу льону над соєю, що і спонукало країни до витіснення сої з продовольчої сфери і заміни її льоном. Потреби населення Землі в льняному насінні безперервно зростають і розкривають перспективи подальшого розвитку льонарства і забезпечення людей харчуванням з підвищеним вмістом біологічно активного льняного білка.

 

З давніх часів льон на Русі був однією з найпопулярніших рослин. Одяг з льняної тканини

добре допомагав при корості і підвищеному потовиділенні, рятував від спеки і непогоди. З льняного насіння наші предки отримували льняне масло, яке використовували як для приготування їжі, так і для лікування різних захворювань. У давньосхідній медицині насіння льону застосовувалося як ліки, що мають розчинювальну, очищаючу і пом'якшувальну дію. За описами Авіценни смажене льняне насіння допомагає позбавитися від кашлю, великої кількості мокроти, від виразок сечового міхура і хвороб нирок. Відвар льняного насіння в клізмі з трояндовою олією приносить велику користь при виразковому коліті, а в поєднанні з природною содою і інжиром – хороша лікарська пов'язка від веснянок і прищів.

 

У народній медицині насіння льону призначається при кашлі як відхаркувальний і проти кашльовий засіб. Воно широко застосовуються як послаблюючий засіб при закрепах, особливо при хронічному коліті. Для цього 2 чайні ложки насіння подрібнюють і розводять одним стаканом окропу. Вживають по 100-150 мл 2-3 рази  день. Можна також 2 чайні ложки насіння льону відварити в 300 мл води, дати настоятися 10 хвилин, інтенсивно збовтати, після чого процідити і приймати по 100 мл натщесерце при атонії кишечника. При хронічних закрепах також рекомендується щодня на ніч приймати по 1 стакану непроцідженого настою льняного насіння (1 чайна ложка на стакан окропу). Настої і відвари завжди мають бути свіжими.

 

 

Насіння льону додають до складу засобу від цукрового діабету, куди порівну входять стручки квасолі, листя чорниці і солома вівса. Три столові ложки подрібненої суміші заливають трьома  стаканами гарячої води, кип'ятять на повільному вогні 15 хвилин, потім охолоджують і проціджують. Приймають настій по половині стакана 3 рази в день до зникнення сухості в роті і спраги. Цей же настій призначають при запаленні сечового міхура. Відвар насіння льону виводить радіонукліди, токсини, інші отруйні речовини.

 

Насіння льону – сильний протипаразитарний продукт. Відвар насіння льону згубно діє на всі види гельмінтів, окрім аскаридів. Він також не залишає в живих грибки, віруси гепатиту. Якщо до насіння льону при приготуванні відвару додати 1-2%  від ваги насіння бутони квітів і гвоздику, аскариди теж будуть убиті. Додавання цукру у відвар насіння льону робить його непридатним до знищення кандидів.

 

У народній медицині популярний компрес з льняного насіння. Розтерте льняне насіння поміщають в мішечок з марлі, який опускають приблизно на 10 хвилин в гарячу воду, а потім прикладають гарячим на хворе місце і тримають, поки він не остигне. Таким чином лікують зубний біль, ішіас і ревматизм, невралгії лицьового нерва, болі в животі, жовчні коліки, хвороби сечового міхура і нирок.

 

Порошок з насіння льону застосовується при опіках і захворюваннях шкіри. Кашка з насіння льону застосовується при лікуванні ран, синців, тріщин, фурункулів і так далі Льняне насіння, зварене на молоці, прикладають як компрес для лікування шпор п'ят.

 

Слиз льняного насіння – краща обволікаюча, пом'якшувальна і протизапальна дія при захворюваннях травного тракту і дихальних шляхів. Це найкращий ентеросорбент, гемосорбент, імуномодулятор.

 

Льняне масло наділене вираженими лікувально-профілактичними властивостями при порушенні жирового обміну, атеросклерозі, онкологічних захворюваннях. Нормалізує функції печінки, щитовидної залози, кишечника, шлунку, підвищує потенцію, має омолоджуючу дію.

 

Проте, льняне масло не може зберігатися довго, воно дуже швидко згіркне – вже через місяць. Тому, все-таки, найнадійнішим є споживання льняного насіння. Особливо цінним є льняне насіння, вирощене в екологічно чистих зонах нашої країни. Правильний підхід до вирощування,  ідеальна обробка дозволяють зберегти всі найкоштовніші якості льняного насіння як продукту, екологічно чистого. Воно довго зберігається і може бути використане при додаванні в каші, салати, супи, сир, йогурт і інші харчові продукти. Добова норма вжитку льняного насіння людиною становить приблизно 25 г, а це – одна жменя насіння, яка забезпечить Вас повноцінним вітамінізованим харчуванням і є хорошим засобом для профілактики будь-якого захворювання.


Отож, варто спробувати!

Переглядів: 69755 | Додав: Likar | Рейтинг: 4.0/32
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024