Якщо Ви швидко втомлюєтеся, Вам
важко зосередитися, все робите через силу,
зранку відчуваєте втому, ледь піднявшись з ліжка, відчуваєте
запаморочення і
шум у вухах, набрали за зиму зайвої ваги, стали дратівливі – у Вас
ознаки
астенії. Причина весняного безсилля – затяжний період зимових холодів,
який вичерпав усі енергетичні запаси організму. Навесні підвищений
апетит і
пристрасть до солодкого пов’язані з тим, що організм намагається
компенсувати
нестачу сил. У цей період краще їсти 5-6 разів на день невеликими
порціями, по
можливості урізноманітнити свій раціон овочами і фруктами, але не
знижуючи калорійність
їжі. Дієти на цей період часу – зайвий стрес для організму.
Взимку і ранньою весною, особливо, не варто залишатися без
вітамінів або
харчуватися лише одними консервами. Ось список з 10 продуктів, які не
поступаються
по корисності чорниці, але при цьому доступні і допоможуть внести на ваш
стіл
новизну і різноманітність.
Редиска
Цей коренеплід багатий вітаміном С, а він, як
відомо, необхідний для підтримки нормального імунітету. До того ж,
вітамін С
допомагає нашій шкірі краще живитися і залишатися еластичною, а взимку
їй це ой
як згодиться.
Ще один плюс редисці - в її кольорі. Як
стверджують дієтологи, яскраві кольори - навіть на тарілці - допомагають
нам
боротися з поганим настроєм і депресіями і тим самим уникнути підвищення
апетиту. Що стосується смакових якостей, то редиска додасть в будь-яке
овочеве
блюдо приємну терпку (або ледве гіркувату) «родзинку». Особливо вона
хороша в
салатах зі сметанною заправкою і сіллю.
Зелений горошок
Ми звикли сприймати його як закуску або
добавку до салату, а ось американці традиційно вживають горошок як
гарнір. І
правильно: у нім багато вітамінів С, Е і К (останній потрібний для
нормального
кровотворення і здоров'я кісток), а калорій мало. Також горох багатий
залізом,
фосфором і калієм, сприяє виведенню зайвої рідини з організму, а завдяки
вмісту
клітковини швидко викликає відчуття ситості.
Кабачки
У 200-грамовій порції кабачків міститься майже
добова доза вітамінів С і К, достатньо багато клітковини і так звані
фітонутрієнти
- речовини, сприяючі виведенню отрут і продуктів метаболізму з нашого
тіла.
Кабачок також є хорошим сечогінним і сприятливо позначається на стані
шкіри.
При цьому, це практично ідеальний продукт для дієт - в 100 грамах
кабачків
близько 20 кілокалорій, так що при готуванні до них сміливо можна
додавати
рослинну олію, кляр, сметану і, звичайно, інші овочі. Спробуйте,
наприклад,
обсмажити кабачки в яйці - отримаєте смачне поєднання вітамінів і
великої
кількості білка.
Капуста білокачанна
Вітаміну С в ній не так вже багато (у тій же
брокколі його набагато більше), зате клітковини - хоч відбавляй. Завдяки
цьому
капусту навіть називають продуктом з негативною калорійністю, тобто
організм
витрачає на її переробку більше енергії, чим отримує при вживанні. Що
стосується кулінарної цінності капусти, вона воістину величезна.
Яскравий смак
і соковитість капусти дозволяє використовувати її для супів, салатів
(особливо зі
сметаною), рагу, солянок, запіканок, котлет і багато іншого. У свіжому
вигляді
капуста, як правило, вимагає дрібного шинкування, а в пропареному або
тушкованому хороша і цілим листям.
Ревінь
Ця рослина відмінно переносить клімат суворих
зим, але на наші столи потрапляє нечасто. Замість цього ревінь
використовують
як кормову культуру, хоча він і володіє досить приємним кисленьким
смаком і сповна
м'якою структурою (стебло рослини не жорсткіше капустяних «прожилків»).
Плюс, в
ньому багато кальцію - для здоров’я зубів, нігтів і кісток - і знову ж
таки,
вітаміну С, потрібного нам і взимку, і весною. Вживати ревінь краще з
цукром
або медом, можна додати і сметани і горішків, аби згладити кислоту.
Артишок
Консервовані артишоки доступні в магазинах
круглий рік, а свіжі - навесні і в кінці
осені-початку зими. Химерний вигляд цієї рослини (вона схожа на велику
зелену
шишку) може відлякувати початкуючих кулінарів, але насправді нічого
страшного в
нім немає. Досить зварити цілий артишок - і листочки можна їсти просто
так, без
добавок. Також артишок можна додавати в рисово-овочеве рагу, до печені з
птиці,
в супи і запіканки. Ваші страви збагатяться вітаміном С і фолієвою
кислотою -
ще одним «стовпом» міцного імунітету.
Журавлина
Невибаглива червона ягода доступна для покупки
в будь-яких видах - консервованому, замороженому, свіжому - і так же у
будь-якому
вигляді може готуватися. Її додають в салати (наприклад, до морської або
білокачанної
капусти), запіканки, м'ясні блюда, випічку, роблять з неї соуси і
компоти.
Але краще всього її, звичайно, їсти
необробленою: так в ній зберігаються всі корисні речовини, які, між
іншим,
запобігають розвитку інфекцій, а також підвищують рівень так званого
«хорошого
холестерину». Найлегший рецепт з журавлини - суміш свіжої ягоди з цукром
і
м'яким сиром. Смакота!
Хурма
Хурма поєднує в собі користь кращих овочів і насичену
фруктову солодкість. Окрім вітаміну С і клітковини в ній багато калію і
магнію,
корисних для серця, каротину для очей і лікопіну, який вважається
сильним
природним борцем проти раку. Їсти її можна саму, як фруктова заправка
для
зелених салатів і м'ясного рагу (для цього хурму розминають в пюре), у
складі
канапе і інших закусок і, звичайно, в солодкій випічці і компотах.
Найцікавіші молочні коктейлі з хурмою: у
блендері змішайте очищений від шкірки і кісточок плід з двома ложками
морозива
і молоком - і отримаєте солодкий і корисний напій. До речі, лише з
молоком ваш
організм зможе повноцінно засвоїти каротин, що міститься в хурмі.
Каштани
Ці горішки з'являються на продуктових ринках
ненадовго - як правило, знайти їх можна лише з жовтня по грудень, так що
не
упускайте такий шанс. У каштанах багато білка і, головне, жирних кислот,
що
допомагають нормальній роботі мозку і серцево-судинної системи. Більше
того,
деякі дослідження показали, що підвищене вживання цих речовин покращує
розумовий
процес і упорядковує всю нервову систему людини.
Та і смак в каштанів чудовий - солодкуватий і
ледве маслянистий. Але не нудотний, так що ці горіхи відмінно підійдуть в
салати і м'ясні рагу, а також просто щоб перекусити.
Червоні апельсини
Як і будь-які інші цитрусові, червоні
апельсини можуть похвалитися багатим запасом вітаміну С і солодким або
кислуватим смаком. Від звичайних апельсинів їх, загалом, відрізняє лише
яскраво-червоний колір, а пам'ятаєте, чим ще важливі яскраві кольори?
До того ж, це просто красиво - додайте
часточки апельсина і трохи свіжовіджатого соку до будь-яких овочевих
салатів,
м'ясних блюд або риби (часточки можна просто викласти на тарілку з
м'ясом). На
новорічному столі ця прикраса буде як ніколи до речі.
Мало знати, які продукти харчування корисні і
чим корисні, важливо також враховувати особливості свого організму і
регулювати
харчування з врахуванням цих самих особливостей. Правильне і
збалансоване
харчування здатне творити дива.
Як відомо, здоров'я організму починається з
правильного харчування. Тому віднесіться до себе з любов’ю і турботою. І
це
повернеться до Вас сторицею!
|