Причиною заборони так званих
слабоалкогольних коктейлів, популярних у молоді, Управління по санітарному
нагляду США називає збільшене число випадків втрати свідомості після вживання таких
напоїв.
На думку американських
експертів, ці напої містять декілька стимуляторів - кофеїн, гуарану, таурин і
похідні цукру.
З 577 вивчених напоїв з
кофеїном, щонайменше, 130 містять більше 0,02% кофеїну, що є добовою дозою для
людини, межа, введена для безалкогольних напоїв.
Раніше вважалося, що
об'єднання енергетиків з алкоголем протидіє седативним ефектам алкоголю, а
кофеїн дозволяє людині залишатися активною протягом тривалішого часу. Проте
недавні дослідження говорять про те, що реакція організму на таке поєднання
сильно відрізняється від очікуваної.