Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Головна » 2010 » Лютий » 6 » У сауну по здоров'я
13:12
У сауну по здоров'я

«Не нашкодь!» - перша заповідь аматора попаритися

Під-час холодів слова «сауна» і «лазня» набувають невимовної привабливості! Так хочеться віддати своє виснажене стресами тіло в м'які обійми тепла і пари. Тим більше що з усіх боків лише і чутно, як  це корисно м'язам і  нервовій системі, шкірі і шлунково-кишковому тракту.

Але баня і сауна – пані капризні і при необережному поводженні з собою можуть принести не користь, а шкоду. Дотримуйся основних правил поведінки в сауні і все буде чудово!

Правило перше. Стан здоров'я. Сауна і лазня протипоказані:
- при вагітності;
- онкохворим в будь-якій стадії захворювання;
- при  загостренні хронічних захворювань будь-яких органів і систем організму;
- при підвищеній температурі;
- хворим активною формою туберкульозу;
- при схильності до кровотеч і тромбозів;,
- при вираженому атеросклерозі судин;
- будь-які інфекційні захворювання шкіри також є протипоказанням до відвідин сауни.

Взагалі-то майже кожен лікар готовий заборонити сауну. Дуже багато косметологів теж відмовляють своїх клієнтів від відвідин лазень. Тому, вирішуючи для себе питання про те, чи потрібна Вамі сауна, скористайся універсальним правилом: слухай сам себе! Відвідини сауни або лазні повинні викликати приємні відчуття, додавати сил, розслабляти нервову систему, покращувати колір обличчя, стан шкіри. Якщо цього не відбувається, краще утримайтесь!

Правило друге. Вибір закладу. Майте на увазі, що баня і сауна – різні речі не лише з точки зору лінгвіста. Сауни сухі і гарячі (вологість повітря – не більше 10%, температура – не нижче 90, часто  – вище 100 градусів). У лазнях – волого, температура повітря – не вище 90 градусів (нижня межа – 60 градусів за умови хорошої, густої пари). У лазнях широко практикується поливання каменів водою, подачу пари спеціальними пристроями.

Вибір між сауною і лазнею – справа смаку.

Правило третє.  Про їду. У сауну не ходять як з повним шлунком, так і з порожнім – і те і інше ускладнює роботу всіх систем організму. З'їж щось легке (молочна каша, пісний суп, овочеве блюдо) не пізніше, ніж за дві години до сауни. Не пізніше, ніж за годину, можна їсти фрукти і овочі.

Правило четверте. Виключи спиртне. Чи потрібно говорити про те, що міцні спиртні напої виключаються категорично, якщо Вам не потрібні проблеми з серцем?  Але будь обережними і з сухими винами – дозвольте собі келих хорошого вина лише після того, як одягнулися і добре остигнули. Навіть самі кращі вина можуть втратити свої коштовні якості, якщо Ви дозволятимете їх собі між заходами в сауну.

Правило п'яте. Теплий душ. Перед тим, як зайти в сауну або лазню, прийміть теплий душ. Але не використовуй мило! Воно змиває жирову плівку з тіла, що ускладнює потовиділення.

Правило шосте. Бережіть голову і волосся. Не заходьте в сауну або лазню з мокрою головою! Це підсилює навантаження на судини голови. Але гаряче повітря сауни може нашкодити волоссю, сильно висушуючи їх. Скористайся спеціальною шапочкою або укутайте волосся рушником.

Правило сьоме. Знайдіть своє місце. Температура повітря в сауні і лазні на різних рівнях – різна. Не кваптеся зайняти саму верхню полицю, посидь декілька хвилин нижче, дайте своєму організму можливість звикнути до температури. Але стежте за тим, аби ноги не стояли на зовсім прохолодній підлозі. Голова  в жарі, а ноги в холоді – це зовсім не корисний для Вашого організму екстрим.

Правило восьме. Прийміть позу. Краще положення для тіла в сауні або лазні – горизонтальне. Ляжте на полку і постарайся розслабитися. Стежте за тим, аби ноги не виявилися нижчими за голову. Скористайтеся спеціальними валиками або підставками для ніг.

Правило дев'яте. Мовчіть! Якщо у Вас є навики медитативної роботи, скористайтеся ними в сауні. Якщо немає, то помовчіть, віддавшись в потужні, але м'які лапи тепла. Направте всю свою увагу усередину тіла, спостерігай за тим, як розслабляються м'язи, як покидають нервову систему напруження. Приголомшливі відчуття! Не позбавляйте їх гостроти базіканням.

Правило дев'яте. Час. Максимальний час знаходження в лазні або сауні – 15 хвилин (за умови, що температурний режим – на верхньому рівні Ваших можливостей. Якщо Ви віддаєте перевагу температурі близько 90 градусів, а в сауні, по незалежних від Вас обставинах  - 75, можете сміливо збільшувати  час перебування). 

Майте на увазі, що сауна або лазня – не полігон для випробувань, не прагніть пересидіти самі себе. Залишайтеся в приміщенні до тих пір, поки це приносить тобі задоволення. І негайно вийдіть в сусідню кімнату, відчувши дискомфорт (нудоту, запаморочення, потемніння в очах). Якщо Ви лежали – сядьте і посидь секунд 20, потім встаньте. Різкі рухи можуть посилити неприємні відчуття аж до непритомності.

Правило десяте. Водні процедури. Вийшовши  з сауни або лазні, обполосніться холодною водою. Чим нижче її температура, тим вище оздоровчий ефект. Обтирання м'яким снігом подарують Вам незабутні відчуття!  Але не забувайте, що і на цьому етапі працює основне правило парильника: все повинно приносити задоволення! Якщо відчуваєте, що відро крижаної води на голову – перебір для Вашої натури, відмовтеся від цього без коливань! Знайдіть комфортну для себе температуру води для обливань і отримуйте задоволення!

Правило одинадцяте. Питний режим. Сильне потовиділення зазвичай викликає досить сильну спрагу. Вгамовуйте її трав'яним чаєм з медом,  несолодким фрешем, мінеральною водою без газу. Багато хто віддає перевагу пиву, але якщо Ваша мета – оздоровлення, утримайтеся від цього. По-перше, в пиві є алкоголь; по-друге, пиво – досить важкий продукт,  перенасичений продуктами бродіння. Висока температура  зовні і важкий продукт усередині – не кожному тілу це під силу.

Ще один нюанс: якщо Ви хочете схуднути, постарайся не пити. Це нелегко, зате дуже ефективно.

Правило дванадцяте. Про завершуючий душ. Постарайтеся не користуватися милом і після останнього заходу в парилку. Відчуваєте гостру необхідність зняти з тіла все, що вийшло разом з потім? Скористайся натуральними скрабами: кавовою гущею або морською сіллю дрібного помелу. До кави можна додати оливкового масла, це трохи пом'якшить його жорсткість, масло ж наситить шкіру. Майте на увазі, що новачку кавова макуха може надати дуже сильну тонізуючу дію (аж до відчуття легкого сп'яніння). Сіль же, окрім чисто механічної дії, прекрасно знімає з тіла негативну інформацію, що «прилипнула» до нього.

Одягайтеся лише після того, як тіло остаточно обсохло, на це може піти 15-20 хвилин. Адже здатність активно потіти Ви зберігатимете протягом деякого часу і після того, як тіло вимите і ретельно витерте. Річ у тому, що пори закриваються не відразу, дайте їм можливість працювати в неспішному режимі.

Переглядів: 1494 | Додав: Likar | Теги: водні процедури, лазня, сауна, душ | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024