З настанням теплої пори року маємо
можливість частіше бувати на природі, милуватися її красою, активно
відпочивати, розвести вогнище...
Учені з Університету Західного
Онтаріо, Канада вважають, що у любителів шашлику є
шанси отримати додаткову
дозу натуральних антиоксидантів. Вони з'ясували,
що в маринованому м'ясі навіть після
обжарювання на грилі залишаються корисні речовини.
Дослідження групи біологів показало, що
популярні соуси і маринади містять цілий ряд спецій, фрукти і овочі, які
містять натуральні антиоксиданти. Ці хімічні сполуки борються з
розвитком
вікових захворювань: раку, серцево-судинних хвороб, інсульту, артриту і катаракти.
"Трави і спеції — хороше джерело
антиоксидантів, — говорить автор дослідження доктор Раймонд Томас, —
хоча об'єм
їх вживання в порівнянні з фруктами і овочами важко оцінити".
У дослідження включили сім популярних
маринадів, які містять часник, трави, мед, червоний перець, лимонний
перець,
кунжутне масло і імбир. У всіх соусах учені знайшли високий рівень
вмісту
антиоксидантів.
Дослідники з'ясували, що різний час
маринування і способи приготування їжі можуть змінити кількість
антиоксидантів
в спеціях.
Хоча після приготування антиоксидантні
властивості маринадів скоротилися в середньому в два рази, виявилось, що
замариноване м'ясо, приготоване на грилі, містить значну кількість
з'єднань,
корисних для здоров'я.
Гриль — хороший спосіб приготування продуктів:
він дозволяє обійтися без додаткового жиру. Правда, дослідники
попереджають, що
властивості антиоксидантів можуть виявитися марними, якщо разом з
маринадом
використовуються неякісні продукти або дуже жирне м'ясо.
До речі, використовувати як маринад майонез
корисним вважати не варто: у нім немає спецій, що містять антиоксиданти,
зате
повно жирів і хімічних добавок, які в процесі обжарювання перетворюються
на
шкідливі речовини. Та і обсмажувати продукти навіть з натуральними
маринадами
треба так, щоб вони не підгоріли.
Смачного!
|