Варто наголосити, що функціонування мозку залежить від наявності в організмі
достатньої кількості вітамінів: А, С, Е, К і групи В. Кожний з них впливає на
певні функції. Також для хорошої пам’яті важливими є присутність в організмі належної
кількості заліза, фолієвої кислоти й поліненасичених жирних кислот. Тому нам
треба вживати червоне м'ясо, яловичу печінку, картоплю, зварену у мундирі,
житній хліб, молоко, банани, йогурт, вівсянку, гречку, яблука, жирні сорти риби,
свіжі овочі й фрукти, волоські горіхи.
А ще науковці вважають, що щоденне виконання наступної вправи всього лише
протягом 30 секунд поліпшує пам'ять на 10%. Слід одночасно рухати зіницями зі
сторони у сторону. Така вправа підсилює координацію обох півкуль мозку й сприяє
активізації зон, відповідальних за пам'ять.
Покращують пам’ять також гра у лото, шахи, розгадування кросвордів, ребусів. Такі
заняття сприяють активнішій роботі мозку, розвитку пам'яті й уваги. Саме увага
- найголовніша складова гарної пам'яті.
Зміцненню пам'яті сприяє також регулярна фізична активність. Вона стимулює
ріст нервових закінчень, що у свою чергу запобігає ослабленню пам'яті й
допомагає кращому процесу запам'ятовування.
Для того, щоб щось добре запам’ятати слід зосередитись.
Допомагають й зорові асоціації. Крім зорової пам’яті варто проговорити потрібне в голос.
Виконання вправ 2-3 рази в тиждень допомагає
активізувати кровообіг мозку й поліпшити пам'ять. Також фізичні вправи У цьому
процесі важливу роль грає аеробне фізичне навантаження.
Звичайне "зубріння" також покращує пам’ять. Але найбільш ефективним
буде повторення з певними інтервалами для попередження стомлення мозку від надмірного
навантаження. Під час таких перерв відбувається процес закріплення асоціацій
нашою підсвідомістю.
Формування великої кількості різноманітних асоціацій з усіма фактами, які
необхідно запам'ятати, дозволяють підвищити якість пам'яті й прискорити процес
запам'ятовування в майбутньому.
|