З настанням теплої пори року маємо можливість частіше бувати на природі, милуватися її красою, активно відпочивати, розвести вогнище...
Учені з Університету Західного
Онтаріо, Канада вважають, що у любителів шашлику є шанси отримати додаткову
дозу натуральних антиоксидантів. Вони з'ясували, що в маринованому м'ясі навіть після
обжарювання на грилі залишаються корисні речовини.
Дослідження групи біологів показало, що
популярні соуси і маринади містять цілий ряд спецій, фрукти і овочі, які
містять натуральні антиоксиданти. Ці хімічні сполуки борються з розвитком
вікових захворювань: раку, серцево-судинних хвороб, інсульту, артриту і катаракти.
"Трави і спеції — хороше джерело
антиоксидантів, — говорить автор дослідження доктор Раймонд Томас, — хоча об'єм
їх вживання в порівнянні з фруктами і овочами важко оцінити".
У дослідження включили сім популярних
маринадів, які містять часник, трави, мед, червоний перець, лимонний перець,
кунжутне масло і імбир. У всіх соусах учені знайшли високий рівень вмісту
антиоксидантів.
Дослідники з'ясували, що різний час
маринування і способи приготування їжі можуть змінити кількість антиоксидантів
в спеціях.
Хоча після приготування антиоксидантні
властивості маринадів скоротилися в середньому в два рази, виявилось, що
замариноване м'ясо, приготоване на грилі, містить значну кількість з'єднань,
корисних для здоров'я.
Гриль — хороший спосіб приготування продуктів:
він дозволяє обійтися без додаткового жиру. Правда, дослідники попереджають, що
властивості антиоксидантів можуть виявитися марними, якщо разом з маринадом
використовуються неякісні продукти або дуже жирне м'ясо.
До речі, використовувати як маринад майонез
корисним вважати не варто: у нім немає спецій, що містять антиоксиданти, зате
повно жирів і хімічних добавок, які в процесі обжарювання перетворюються на
шкідливі речовини. Та і обсмажувати продукти навіть з натуральними маринадами
треба так, щоб вони не підгоріли.