З тих пір, як в кінці 80-х років американська компанія "Монсанто"
створила перші трансгенні продукти, не затихають спори про допустимість їх
масового виробництва, можливі негативні наслідки для здоров'я і довкілля.
Прибічники вживання біотехнології в сільському господарстві і харчовій
промисловості стверджують, що без масового виробництва генно модифікованих продуктів людство
просто помре з голоду. Противники вказують на те, що вирішувати проблему браку
продовольства за допомогою трансгенів - означає міняти одну проблему на іншу,
можливо, куди серйознішу.
Державні органи, дослідницькі інститути, неурядові організації і
професійні об'єднання у всьому світі наводять аргументи "за і проти"
штучного коректування генетичного
коду рослин. Проте простому
споживачеві розібратися в тому, чим він годує свою сім'ю, вони мало допомагають.
Зараз практично на усіх продуктах пістрявлять наклейки "Без
ГМО". Чи це так?
ГМО - це живий або рослинний організм, генотип якого був змінений
за допомогою методів генної інженерії з метою створення нових властивостей
організму. ГМО об'єднують три групи організмів – генетично модифіковані мікроорганізми
(ГММ), тварини (ГМТ) і рослини (ГМР). Найбільшого поширення набули генетично модифіковані рослини - саме їх ми споживаємо.
Сьогодні технологія створення ГМО настільки недосконала, що може
бути основним джерелом біологічного і екологічного ризику. На людину вони впливають
так:
1. Викликають пригнічення імунітету, алергічні реакції і метаболічні
розлади в результаті безпосередньої дії трансгенних білків.
2. Різні порушення здоров'я в результаті появи в ГМО нових,
незапланованих білків або токсичних для людини продуктів метаболізму.
3. Поява стійкості патогенної мікрофлори людини до антибіотиків.
4. Порушення здоров'я, пов'язані з накопиченням в організмі людини
гербіцидів.
5. Зменшення потрапляння в організм необхідних речовин.
6. Віддалений канцерогенний і мутагенний ефекти.
Хтось говорить, що це міф, а хтось стверджує, що продукти з ГМО
дуже небезпечні. Боятися цих продуктів чи ні – вибір кожної людини.
Основна кількість генетично модифікованих культур ввозиться в
Україну з-за кордону. Найпоширеніші ГМ сільськогосподарські рослини: соя,
кукурудза, рапс, помідори, картопля, цукровий буряк, полуниця, кабачки, папайя,
цикорій, пшениця.
Вони потрапляють до нас на стіл в чистому вигляді, або як добавки
в м'ясних, рибних, хлібобулочних і кондитерських виробах. Зустрічаються також і
в дитячому харчуванні. Наприклад, якщо до складу продукту входить рослинний
білок, то це, швидше за все, соя, і є велика ймовірність, що генетично
модифікована.
Отож, варто звертати увагу на склад того що ми споживаємо. Я віддаю
перевагу продуктам без ГМО. Так безпечніше.