Люди з астмою повинні уникати важкої, з
високим вмістом жирів їжі, оскільки така їжа підвищує запалення дихальних
шляхів вже через декілька годинників після вживання.
Дослідження Університету Ньюкасла показало, що
вживання продуктів з високим вмістом жирів підвищує кількість нейтрофілів в
дихальних шляхах астматиків і активує ген TLR4 в мРНК клітин. Крім того,
жирна їжа погіршила відповідь організму на ліки проти хвороби, подавивши
поліпшення функції легенів на 3-4 години.
У ході експерименту пацієнти отримували
калорійні і жирні продукти, що містять близько 1000 калорій, 52% з яких
складалися з жиру. Зразки слини були зібрані перед їдою і чотири години після
їжі на аналіз запальних маркерів. Як виявилось, у людей, котрі отримували жирну
їжу, відбулося підвищення активності речовини TLR4, яка служить рецептором на
поверхні клітини: TLR4 "відчуває" присутність насичених жирних кислот
і заставляє клітини реагувати на них, як в разі присутності патогена,
виробляючи медіатори запалення. Тобто, харчові жири справляють серйозний ефект
на астму.
Поширеність астми в розвинених країнах в
останні десятиліття різко зросла, через що медики передбачили, що не лише
екологічні чинники, але і чинник раціону харчування відіграє важливу роль у
виникненні і розвитку хвороби. Як відомо, західний раціон живлення жирніший і
калорійніший, чим інші типи харчування. Високе вживання жирів стимулює імунну
реакцію організму, викликаючи збільшення в крові маркерів запалення, пояснюють
імунологи.