Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 25 » Звичайні земні ліки в космосі не діють
13:02
Звичайні земні ліки в космосі не діють
  Парацетамол не лікує головний біль, а антибіотики не вбивають інфекцію: вчені Космічного центру імені Ліндона Джонсона встановили, що ефективність дії лікарських препаратів різко знижується поза Землею.

У дослідженні, опублікованому в журналі Американської асоціації дослідників-фармацевтів (AAPS Journal), робиться висновок, що ймовірна причина втрати лікувальних властивостей криється в підвищеному радіаційному фоні на борту космічної станції.

Автори вказують на те, що зі збільшенням тривалості космічних місій зростає і потреба в ліках для космонавтів.

 Звичайний термін придатності земних ліків при правильному зберіганні складає близько двох років. При цьому їх рекомендують зберігати в сухому, прохолодному місці.

На борту космічного корабля умови інші. Якщо температуру і вологість контролювати можна, то радіаційний фон, перевантаження і вібрація при польоті, а також слабка гравітація - це ті чинники, які до умов зберігання ліків на землі відношення не мають.

Дослідники відправили на Міжнародну космічну станцію (МКС) чотири коробки з 35 різними препаратами. Чотири точно таких же коробки залишалися на Землі в Космічному центрі Джонсона.

 Одну коробку повернули на Землю через 13 днів, іншу - лише через 28 місяців.

У кожному разі, частина протестованих препаратів, що побували на МКС, володіла зниженою ефективністю в порівнянні з аналогами, що зберігалися в звичайних земних умовах. При цьому вміст активних речовин в лікарських препаратах, які побували в космосі, був нижчим за стандарти, визначені Фармакопеєю Сполучених Штатів.

"Зменшення вмісту діючих речовин у препараті відбувалося швидше, ніж передбачалося виробниками багатьох речовин, - пишуть у своїй статті автори дослідження.- Це дає можливість припустити, що особливі умови зберігання на космічному кораблі можуть впливати на стабільність фармацевтичних препаратів в космосі ".

У той же час, як зазначає доктор Колін Кейбл з Королівського фармацевтичного товариства, через те, що на МКС дуже високий вміст вуглекислого газу, препарати, схильні до окислення, зберігаються там набагато краще.Тому, наприклад, вітамін А або С, а також адреналін в космосі можуть позбавлятися своїх властивостей повільніше, ніж на Землі.

Переглядів: 781 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024