Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 13 » Захистіться від фальсифікованих та неякісних ліків!
19:29
Захистіться від фальсифікованих та неякісних ліків!
Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров'я України нагадує: для того, аби захистити себе та своїх близьких від фальсифікованих, неякісних та незареєстрованих лікарських засобів, споживачеві в першу чергу слід купувати лікарські засоби тільки в аптечних закладах та їх структурних підрозділах.

Ні в якому разі не слід користуватися при купівлі ліків Інтернет-послугами чи послугами "Укрпошти".

Серед основних ознак, за якими можна відрізнити фальсифіковані лікарські засоби є: ціна (нижче, ніж завжди), зміна звичайних ознак (якщо препарат має специфічні смак, запах або колір), упаковка (зміна звичайної упаковки або різниця в упаковках одного й того ж препарату). 

Потребує особливої уваги також зовнішній вигляд упаковок лікарських препаратів. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України займає принципову позицію у цьому відношенні - упаковка лікарського засобу повинна повністю відповідати вимогам аналітичної нормативної документації. Пацієнт перед тим як прийняти ліки повинен отримати всю необхідну первинну інформацію про термін придатності, умовах зберігання, спосіб застосування на доступній мові, вже не говорячи про достовірність змісту, орфографічні помилки та розмір тексту.

Фальсифіковані лікарські засоби можуть потрапляти в аптечну мережу різними способами. Вони можуть ввозитись, надходити контрабандним шляхом або вироблятись на великих виробництвах з використанням високотехнологічного обладнання із залученням кваліфікованих фахівців, або вироблятись за короткий відрізок часу на менших, часто не відповідно до вимог оснащених виробництвах. Особливості української фармацевтичної галузі засвідчують про надходження значної частини фальсифікатів із-за кордону.

Найчастіше фальсифікують дорогі лікарські засоби відомих іноземних виробників.

На жаль, існує така хибна практика: виробники-фальсифікатори закуповують дешеву низької якості субстанцію, в якої часто ще й закінчився термін придатності або вона недостатньо очищена, а отож не відповідає автентичній фармацевтичній субстанції. Використовуючи сучасну поліграфічну техніку, фальсифікатори виготовляють упаковку, яка дуже нагадує упаковку автентичних ліків. Закуповується невелика кількість оригінальних препаратів, фальсифіковані упаковки поміщаються у партію легальних, автентичних препаратів з уже існуючими серіями і сертифікатами. Така практика дістала умовну назву "розбавлення". Розбавлена партія медикаментів, що містить як легальні, так і фальсифіковані препарати, надходить на фармацевтичний ринок.

Держлікінспекція, спільно із територіальними підрозділами, здійснюючи контроль якості лікарських засобів не розмежовує їх на рецептурні та безрецептурні, оскільки всі групи лікарських засобів потребують пильного контролю.

Права споживачів захищають наступні нормативно-правові документи: Конституція України, Закон України "Про захист прав споживачів", Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, а також інші нормативно-правові акти, що містять положення про захист прав споживачів.

У разі, якщо споживач придбав лікарський засіб сумнівної якості, то він повинен звернутися зі скаргою (заявою), оформленою належним чином відповідно до Закону України "Про звернення громадян", до територіальної державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, для здійснення державного контролю якості сумнівного щодо якості препарату та/або здійснення перевірки суб'єкта господарювання, у якого був придбаний даний препарат.

Крім того, згідно з Законом України "Про захист прав споживачів", захист прав споживачів здійснюють спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів та його територіальні органи, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи і установи, що здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд, інші органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування згідно із законодавством, а також суди.

Звертаємо Вашу увагу, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 року № 172 "Про реалізацію окремих положень закону України "Про захист прав споживачів", із змінами, лікарські препарати та засоби входять в перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), якщо вони не задовольняють споживачів з будь-яких потреб.

Держлікінспекція нагадує, що якщо Ви хочете поскаржитися на якість будь-якого лікарського засобу, необхідно написати скаргу на адресу Держлікінспекції або на адресу відповідної регіональної територіальної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

В скарзі необхідно вказати такі дані:

- повні ім'я, прізвище та по-батькові скаржника;

- місце проживання громадянина;

- чітко вказати сутність скарги, для чого вказати повну назву товару, номер серії товару, виробника, та додати чек за сплату;

- скарга може бути подана як окремою особою (індивідуальна), так і групою осіб (колективна);

- письмова скарга повинна бути підписана заявником чи заявниками із зазначенням дати.

Без зазначення вказаних даних заява не розглядатиметься.

Переглядів: 1182 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024