Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 8 » Вагітність і простуда: як попередити і як побороти
23:40
Вагітність і простуда: як попередити і як побороти
   На жаль, рідко кому удається уникнути проблем із здоров'ям в період вагітності. Часто майбутні мами стикаються з простудою під час вагітності, що не дивно, адже імунітет жінки всі 9 місяців ослаблений. І це не злий жарт природи, а навпаки, велика підтримка з її боку. За допомогою такого хитрування запобігається імунний конфлікт між матір'ю і зародком. Імуносупресія (пригнічення імунітету) запобігає відторгненню ембріона, але й  робить жінку сприйнятливішою до інфекцій.

Майбутня мама повинна спробувати запобігти можливому зараженню. Ти запитаєш: «Що ж я можу зробити, раз у мене слабкий імунітет»?   

Ну, хоч би це:

- Зібралася на роботу, в гості, театр? Або запросила друзів до себе на вечірку? Змасти ніс оксолиновой маззю 0,25%.

- Прагни уникати людних місць; особливо в періоди загострення респіраторних  захворювань і грипу.

- Надінь марлеву пов'язку в метро і інших місцях масового скупчення людей.

- Промивай ніс і полощи горло відразу після відвідин громадських місць.

- Попроси свого лікаря підібрати тобі вітаміни.

- Займайся спортом. Активний спосіб життя, біг і плавання допоможуть тобі протистояти стресам і інфекціям.

- Постійно провітрюй свою квартиру і робочий кабінет.

- Стеж за вологістю повітря в квартирі. Придбай зволожувач повітря або заведи звичку встановлювати ємності з водою поблизу батареї.

- Якщо захворів чоловік або інший член твоєї сім'ї, з яким проживаєш разом, раджу вдатися до «бабусиних» хитрощів. Дрібно поріж часник і поклади його на тарілку, а тарілку постав на видне місце.  

А якщо ти все-таки захворіла, є ряд правил, які треба знати:

- Не займайся самолікуванням. Не полінуйся зайвий раз проконсультуватися з лікарем і вибрати оптимальний курс лікування, який не нашкодить тобі і твоєму майбутньому маляті.

- Викликай дільничного терапевта додому. Не варто в розпал інфекційних захворювань йти в поліклініку і чекати своєї черги в кабінет по сусідству з чхаючими і сякаючими людьми.

- Не соромся, звертатися до лікаря при перших же підозріннях на простуду, не запускай хворобу.

- Перші дні хвороби проведи лежачи в ліжку з книжкою в руках. Постільний режим і спокій не дадуть хвороби «розцвісти».

- Лікуйся переважно народними засобами: журавлина, брусниця, часник, мед, малина повинні стати твоїми вірними друзями під час хвороби.

- У другій половині вагітності будь обережна з медом: зайва любов до цього продукту на пізніх термінах вагітності може привести до діабету вагітних і до алергії у маляти.

- Прагни багато пити, якщо, звичайно, у тебе немає набряків. Це відмінний спосіб вивести токсини з організму.

- Збалансуй своє харчування. Молочно-рослинна дієта – це те, що тобі зараз необхідно

- Якщо ти вирішила приймати лікарські препарати, уважно ознайомся з інструкцією. Зазвичай в ній міститься інформація, застереження для  вагітних і годуючих жінок.

- Тривалий міцний сон – відмінні ліки.

- Тримай ноги в теплі - надінь шерстяні шкарпетки.

- Не рідше одного разу на три години провітрюй приміщення.

- Не приймай ванну і не парся. Ні в якому разі не можна робити гарячі ванни для ніг, оскільки така процедура здатна спровокувати  переривання вагітності або передчасні пологи.

- Якщо ти почала медикаментозний курс лікування, обов'язково доведи його до кінця. Можливо, після помітного поліпшення в твоєму стані ти захочеш зупинити прийом пігулок, бажаючи тим самим понизити ризик, пов'язаний з впливом ліків на плід. Це помилкове рішення. Не дивлячись на те, що пройшли основні прояви хвороби, твій організм ослаблений і удвічі чутливіший  до впливу хвороботворних мікробів.  

Якщо Ти вагітна і у тебе нежить, то починай промивати ніс: чим частіше ти будеш це робити, тим швидше переможеш настільки неприємний симптом простуди. 3-4 рази в день  - твій мінімум. Теплий сольовий розчин, для приготування якого краще узяти морську сіль, - відмінний засіб.

 Ще один народний засіб: намилити мізинець господарським милом і «помити» ніздрі усередині.

 Від нежиті добре допомагає настій листя звіробою, подорожника, лісової суниці. Настоянку з цих трав пий 3-4 рази в день по половині стакана.

 Постарайся не користуватися судиннозвужуючими краплями або зведи їх застосування до мінімуму. Закапуй ніс лікарськими препаратами лише 1-2 дні, коли нежить особливо виражена. Вибираючи дозування, чітко слідуй інструкції. Віддай перевагу краплям для дітей.

Правильно очищай ніс від слизу: поклади кінчик вказівного пальця на перенісся збоку, щільно притисни палець до носа, перекриваючи ніздрю, і висякайся. Виконай все те ж саме з іншого боку.

 Якщо тебе почав мучити кашель під час вагітності, доведеться пригадати своє дитинство. Напевно твоя мама відварювала картоплю і заставляла сидіти тебе над каструлею з рушником на голові і вдихати гарячу пару. Картопля в мундирах підійде також, добре додати в парову інгаляцію ще евкаліпт. Процедуру треба робити п'ять – сім хвилин.

 Дуже хороший відхаркувальний засіб – трав'яний чай. Завари собі листя мати-й-мачухи, чорної смородини або листя подорожника. Пий цей напій теплим по 3-4 рази в день.

 Якщо кашель не удається перемогти за допомогою рецептів наших бабусь, навідайся в аптеку і придбай засоби від кашлю, які не протипоказані дітям.

 Якщо у тебе піднялася температура то, не дивлячись на всі неприємні відчуття, постарайся не збивати температуру, якщо вона нижче 38 градусів. Якщо у тебе «підскочила» висока температура, і ти відчуваєш озноб, то, насамперед, потрібно зігрітися. Вкутайся в ковдру, випий декілька кухлів теплого чаю. Все це допоможе тобі впоратися з ознобом. Наступне, що необхідно зробити -  збити температуру. Розтирання горілкою або оцтом здатні перемогти жар: розведи трипроцентний оцет водою в співвідношенні 1:1 або просто візьми горілку, змочи тією або іншою рідиною рушник і добре протри все тіло. Тобі повинно стати значно легше після цієї процедури.

Народних рецептів на випадок  високої температури не так вже і мало: чай з липи або сушеної малини, відвар з сухих яблук, настій шипшини, журавлина з медом – вибирай, що тобі більше підійде.

При температурі під час вагітності допустимий прийом аптечних жарознижуючих засобів: аспірин, парацетамол. Перед вживанням обов'язково проконсультуйся з лікарем. Постарайся уникати їх прийому, якщо термін твоєї вагітності менше 12 тижнів.

 А твоєму  запаленому, червоному горлу під час вагітності можуть допомогти часті полоскання. Розведи в теплій воді чайну ложку солі або харчової соди, додай 2-3 краплі йоду і берися за справу – полощи своє хворе горло.

Можна і, навіть, потрібно приготувати відвари з трав, які можна випити, а можна просто прополоскати ними рот і горло. Ромашка, евкаліпт, шавлія, звіробій мають антисептичні і протизапальні властивості. 

Отож, будь на сторожі. Краще щоб Тобі не треба було користуватися наведеними порадами!

Переглядів: 13625 | Додав: Likar | Рейтинг: 4.6/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024