Трансжири (трансізомери) - це всім нам знайомі маргарин і
кулінарний жир. На початку минулого століття їх створення було оголошене
порятунком людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогою і сповна
смачною заміною вершковому маслу, а коштував значно дешевше. Отримують
трансжири з рослинних олій в процесі гідрогенізації - особливої обробки масла
воднем під тиском у присутності каталізаторів. Зігнуті молекули рослинної олії,
які роблять його рідким, але дуже схильним до швидкого окислення,
перетворюються на прямі - і масло стає твердим.
На маргарині виросло не одне покоління не дуже
багатих людей, поки лікарі не придивилися до нього пильніше. Виявилось, що
прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які
складаються з жиру. А це погіршує їх роботу, підвищує ризик серцево-судинних
захворювань. З'ясувалося також, що трансжири збільшують кількість
"поганого" холестерину, який осідає на стінках судин, знижують
імунітет і навіть погіршують якість сперми у чоловіків. Сьогодні трансжири
заборонені в Данії, Швейцарії і Австрії. Великий борець за здоров'я мер
Нью-Йорка Майкл Блумберг заборонив його в своїй вотчині, а не менший борець
губернатор Арні Шварценеггер ввів заборону в Каліфорнії. Закликає до того ж всі
країни і Всесвітня організація охорони здоров'я.
Насправді довкола проблеми трансжирів наукові
спори йдуть до цих пір. Деякі учені вважають, що нічого особливо страшного в
них не немає: оскільки у нас від природи немає ферментів, які могли б
розщеплювати тверді молекули змінених масел, тому вони просто виводяться з
організму, і все. Інші доводять, що все навпаки: шкідливі молекули зв'язують
корисні ферменти, які мали б розщеплювати корисні рослинні олії...
А нам з вами від гріха подалі краще все ж
споживати традиційні рослинні олії і вершкове масло - в розумних межах. А на
етикетках готових продуктів (випічки, печива, чіпсів, кондитерських виробів,
напівфабрикатів і ін.) уважно читати, чи не містяться в них гідрогенізовані,
тобто ті самі, небезпечні, трансжири.
P.S. Якщо на упаковці
продукту написано «гідрований», «гідрогенізований» або «частково
гідрогенізований», то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!