Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 13 » Щоб очі були здоровими
18:07
Щоб очі були здоровими
   Тривала робота з документами або за комп'ютером, тривалий перегляд телевізора, слабке або сильне освітлення, випромінювання, яскраві фарби - все це призводить до втоми очей.

Сьогодні навантаження на зір людини зросло в тисячі разів. На виробництві ми напружуємо зір під час збирання найдрібніших механізмів або точних приладів. Коректура або редагування текстів, програмування і тисячі інших занять також вимагають підвищеної уваги. У офісі ми, як правило, цілий день проводимо за комп'ютером. Удома теж рідко удається дати відпочинок очам: поки всі справи переробиш, потім телевізор, в кращому разі книга і так далі і тому подібне Ось і виходить, що очі відпочивають лише вночі.

Особливо тривожно стає за дітей. Збільшується кількість учбового матеріалу, який треба освоїти в мінімально короткі терміни, зростає число додаткових занять. Всі зростаючі навантаження під час навчання призводять до того, що у школярів залишається менше часу на відпочинок, спорт і рухливі ігри. "Кращі друзі" дитини - комп'ютер і телевізор - тепер є в кожній сім'ї, вони практично повністю замінюють живе спілкування і прогулянки на свіжому повітрі. Тому зір дитини піддається не меншим навантаженням, ніж в дорослого. А в результаті до закінчення школи лише одиниці приходять з нормальним зором.

Пацієнти, що знаходяться в особливій групі ризику по очних порушеннях:

• люди, чия професія пов'язана з надмірним навантаженням на зір;
• ті, хто працює з яскравим світлом (зварка, софіти);
• всі, хто проводить більше двох годин в день за комп'ютером і біля екрану телевізора;
• ті, що палять (куріння збільшує ризик дистрофії сітківки в шість разів);
• особи у віці понад 40 років;
• люди зі світлими очима;
• спортсмени, які піддаються дії сяяння відбитого від снігу або води яскравого сонця (гірськолижники, альпіністи, серфінгісти і так далі).

Синдром втоми очей - це прогресуюче стомлення очей, що настає під час інтенсивної зорової роботи, проявляється болем в очах, відчуттям «піску в очах», головним болем.

Зростання числа очних захворювань залежить від цілого ряду причин. Це хронічна втома очей, а також недостатність їх тренованості, слабкість внутрішньоочних і навколоочних м'язів.

Про свої очі необхідно піклуватися, не нехтувати питаннями гігієни зору, тренуваннями, уважно стежити за освітленням приміщення, в якому ми працюємо або відпочиваємо, а також задуматися про те, як ми рухаємося і дихаємо. Пропонуємо вам декілька нескладних правил, які допоможуть піклуватися про очі.

Моргайте частіше
Повіка - єдина частина тіла, яка керується лише одним м'язом. Під час моргання поверх­ня ока очищається і зволожується. Люди, які погано бачать, підсвідомо прагнуть тримати очі широко розкритими і моргають дуже рідко. Це викликає напругу, втому ока. Треба намагатися моргати кожні 3-5 секунд.

Для того, щоб знімати напругу з очей і зберігати їх зволоженими, можна робити нескладну вправу, яка називається «Пурхаюче моргання». Суть його полягає в тому, аби розслабити м'язи обличчя і легко і швидко моргнути 10-20 разів. Повторити цю вправу 2-3 рази.

Звичайно, коли людина чимось зайнята, вона концентрує погляд на предметі своєї уваги і не помічає нічого довкола. Проте очі також отримують інформацію з боку периферичної свідомості - збоку, спереду і ззаду по відношенню до того, куди людина дивиться. Штучно створені рамки під час концентрації зору викликають перевтому і напругу. Тому по можливості треба підключати периферичний зір.

Варто пам’ятати, що немигаючі і нерухомі очі заважають нормальній роботі зорової системи. Для того, щоб підтримувати зір в хорошій формі, треба рухати очима і постійно переводити погляд з близьких на далекі предмети і навпаки. Зміна фокусу уваги допомагає зняти зорову напругу. Особливо це важливо для людей, які тривалий час зосереджені на одній справі: керують автомобілем, працюють за комп'ютером, читають. Кожні 2-3 хвилини їм слід переводити погляд на який-небудь віддалений об'єкт. Для підтримки зору дуже корисно поєднувати рухи очей і переміщення фокусу.

У людини існує зовнішній і внутрішній зір. Зовнішній відображає те, що він бачить в даний момент. Внутрішній - те, про що він думає. Причому, коли ми закриваємо очі і уявляємо, що дивимося на віддалений об'єкт, очі змінюють фокусування так, як якби вони дійсно туди дивилися. Вони немов намагаються побачити те, що існує лише в уяві. Якщо людина сидить за кермом автомобіля, а думає про те, що завтра відлітає відпочивати на морі, то в очей виникає дилема - куди дивитися? З одного боку, вони намагаються зосередитися на дорозі (зовнішній зір), а з іншої - на думках про море (внутрішній зір). В результаті виникає зайва напруга, в зорові центри мозку поступає суперечлива інформація. Виникає так званий стан трансу: психічна діяльність, зв'язана або не пов'язана із створенням зорових образів (наприклад, марення наяву), коли людина повністю занурена в свої думки, але очі його при цьому розплющені і нерухомі, погляд млявий, розсіяний.

До речі, подібне роздвоєння внутрішнього і зовнішнього зору часто відбувається при читанні, особливо у школярів. Під час читання очі бачать букви на сторінці (наприклад, слово «ліс»). Але в голові виникає зображення лісу. Виходить, що очі бачать одну річ, а мозок - іншу. Тому при читанні важливо вникати в сенс слів, але при цьому розуміти, що очі бачать лише букви на сторінці.

А ще існує два поняття: «пасивно бачити» і «активно дивитися». На жаль, дорослій людині з її вічними проблемами і турботами властиво потрапляти в пастку автоматизму - на навколишній світ вона зазвичай дивиться пасивно. Інша справа діти. Вони дивляться активно - із збудженням, благоговінням і здивуванням, тому що в світі для них завжди є щось нове, цікаве, гідне уваги.

Наші очі потребують живлення і відпочинку. Особливо важливе для очей сонячне світло. Не секрет, що при природному освітленні очі бачать краще, а тривале перебування в приміщенні з штучним освітленням негативно впливає як на зір, так і на здоров'я організму в цілому. Око постійно взаємодіє з променями світла, даючи людині унікальну можливість сприймати світ у вигляді зорових образів у всьому розмаїтті кольорів. Проте агресивна частина спектру світлових променів (УФ, а також синьо-фіолетовий /синій /синьо-голубий) здатна порушувати структуру органічної тканини ока, внаслідок чого розвиваються гострі або хронічні захворювання очей.

Даючи очам відпочинок, краще всього одночасно з цим здійснювати «сонячний цикл»:

1. Закрийте очі і поверніть обличчя до сонця. Якщо ви не можете обернутися до сонця із закритими очима, без того аби примружитися або напружити лицьові м'язи, почніть вправу злегка відвернувшись, так, щоб ваші очі і обличчя могли розслабитися. Потім, коли звикнете до світла, обертайтеся до сон­ця все більше і більше.
2. Постійте 5 секунд так, щоб сонячне світло падало на закриті очі.
3. Прикривайте очі долонями, захистивши їх від світла ще на 5 секунд, потім приберіть руки, тримаючи при цьому очі закритими.
4. Повторіть 10-20 разів кроки 1-3. Весь процес повинен зайняти у вас 3-5 хвилин.

«Сонячний цикл» допоможе забезпечити світлом зорову систему, потренувати м'язи очей і знизити чутливість до сонячного світла.

При підвищеному навантаженні на зір доцільно застосовувати спеціальні препарати, які допоможуть оптимізувати роботу зорового апарату. При цьому варто віддавати перевагу препаратам на основі натуральних компонентів. Споконвіків особливими властивостями зміцнювати зір славилася чорниця.

У її склад входять незамінні органічні кислоти (лимонна, молочна, хінна, щавлева, яблучна і янтарна), мінерали (солі заліза, калію, марганцю, міді, сірки, фосфору, хрому і цинку), вітаміни (каротин (вітамін А), вітаміни групи В, вітаміни С і РР), а також дубильні речовини, спирти і ефірне масло. Такий багатий склад корисних речовин зумовлює цілющі властивості цієї ягоди. Окрім іншого, ягоди чорниці підсилюють гостроту зору, зменшують втому очей від тривалої роботи при штучному світлі.

Особливе значення для здоров'я очей має лютеїн. Це біологічно активний жиророзчинний пігмент, що входить до групи каротиноїдів, - природних з'єднань, що відіграють важливу роль в обміні речовин людського організму. Лютеїн формує жовту пігментну пляму в центрі сітківки (макулу). Ця маленька ділянка сітківки відповідає за центральний зір. Оптимальна кількість лютеїну в організмі захищає тканини ока, фільтруючи агресивну частину спектру світлового потоку; покращує гостроту зору і світлочутливість; зв'язує активні форми кисню і тим самим зменшує пошкодження чутливих тканин вільними радикалами.

Всі живі істоти на Землі підкоряються добовим біоритмам. Залежно від часу доби міняються фізіологічна активність всіх органів і систем, інтелектуальні можливості і навіть настрій. Хронобіологія визначає періоди мінімальної і максимальної активності різних органів і систем і фази, в які дія на організм є найбільш ефективною. Тому бажано застосовувати препарати з так званою подвійною формулою: денний і нічний. Вдень організм людини використовує певні біологічно активні речовини для оптимізації роботи зорового апарату і поліпшення гостроти зору. Вночі, під час відпочинку, біологічно активні речовини акумулюються в тканинах ока, забезпечують їх живлення і відновлення.

Інноваційні формули денної і нічної дії моделюють добовий ритм роботи зорового апарату і допомагають очам впоратися з навантаженням вдень, відпочити і відновитися за ніч. Денна формула, до складу якої входять екстракт чорниці, лютеїн, зеаксантин, таурин, вітаміни А, Е, цинк, оптимізує роботу зорового апарату і покращує гостроту зору. Нічна формула (з магнієм, таурином, біофлавоноїдом цитрусових, вітамінами С, РР, В1, В2, В6) живить очі і відновлює зір, поки людина спить.

Люди, яким доводиться носити окуляри або контактні лінзи, досить часто стикаються з тим, що з часом їм доводиться підбирати собі усе більш сильні окуляри. Це пов'язано з тим, що очі звикають до залежності від окулярів і перестають працювати самостійно. Тому рекомендується носити ослаблені окуляри. Вони змусять очі працювати. Хай людина не прочитає нижній рядок оптометричної таблиці, але вона сповна нормально зможе прочитати восьмий або дев'ятий рядок, безпечно керувати автомобілем і нормально бачити практично в будь-якій ситуації. До того ж важливо регулярно робити спеціальні вправи для очей і по можливості рідше носити окуляри або контактні лінзи.

А ще зір залежить від напруги в тілі, особливо в його верхній частині - грудях, плечах, шиї і обличчі. Не забувайте розслабляти лоб, плечі і щелепи. Це полегшить і прискорить процес постачання зорової системи киснем і кров'ю.

Приблизно 30% кисню, який ми вдихаємо, потрапляє в м'язи, нерви і мозкові центри зорової системи. Дихайте глибоко і ритмічно. Це розслабляє тіло, допомагає зосередитися, а також знімає зорову напругу і втому.

Переглядів: 1592 | Додав: Likar | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024