Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 12 » Про самооцінку
20:50
Про самооцінку
Що об'єднує сіру мишку, що завжди відмовчується на виробничих нарадах, і зовні вельми самовпевнену молоду людину, що вічно лізе на рожен? Здавалося б, нічого спільного не немає і бути не може. А тим часом, спільне є – занижена самооцінка. Це вона заставляє відсиджуватися в кутку: мовляв, моя думка нічого не варта, я людина маленька. Це вона, навпаки, заставляє надмірно, до карикатурності, демонструвати свою значущість. Це вона заважає добиватися бажаного, не дає реалізуватися здібностям, отруює життя.

 Звідки ж береться низька самооцінка? Все дуже просто.
«Знову, розтяпа!», «Поглянь, на кого ти схожий, нечепура!», «Простих речей не розумієш, нетяма!», - чи не так, знайомий стиль виховання певних батьків?
Що ж, насправді, всі ми родом з дитинства. Але бувають ситуації, коли навіть в дорослого, сповна благополучної людини самооцінка відразу може опуститися майже на нульовий рівень. Інколи для цього буває досить звістки про зраду близької людини або про раптове скорочення на роботі.
Але не лише і не стільки зовнішні обставини грають свою роль в падінні самооцінки – в цьому може бути винним навіть тип темпераменту. Якщо в сангвініків і флегматиків самооцінка, як правило, стабільна, то у холериків вона скаче, як стрілка барометра; меланхоліки ж, найчастіше, страждають від заниженої самооцінки.
Отож, з першопричинами заниженої самооцінки ми трохи розібралися. Виникає резонне питання: а як же підвищити самооцінку? Як перестати животіти на узбіччі і узяти від життя своє? Ось декілька простих правил.

 

Правило перше, профілактичне.

 Шановні батьки! Пам'ятаєте: якщо без кінця повторювати своєму чаду, що він нічого не знає, не уміє і нічого ніколи у нього не виходить, то цілком можливо, що одного дня Ваш нащадок і справді в це повірить, а тоді – проблеми з самооцінкою йому гарантовані. Що б не сталося, рекомендуємо критикувати саму провину, а не його винуватця: дитя завжди повинне знати, що Ви його любите таким, який він є.
Правило друге. Забудьте про те, як сильно Ви хочете підвищити свою самооцінку. Дуже сильне бажання частенько стає перешкодою на шляху до свого здійснення. Просто живіть і вірте, що Ви доб'єтеся всього, що захочете.
Правило третє. Якщо вирішили зробити щось, не відкладайте справу в довгий ящик. Чим довше збираєтеся почати, тим більше непереборними здаються можливі труднощі.
Правило четверте. Щодня взнавайте що-небудь нове, робіть те, що ніколи раніше не робили.
Правило п’яте. Якщо Вам щось незрозуміло – не бійтеся поставити питання співбесідникові. Краще одного разу здатися дурнем, ніж  наробити дурниць кілька разів.
Правило шосте. Запишіться в тренажерний зал або хоча б заведіть звичку робити уранішню гімнастику. Сильне, треноване, вільне в своїх рухах тіло дивним чином впливає на дух, що живе в цьому тілі.
І ще, сходіть в перукарню. Обновіть гардероб. Зробіть у будинку генеральне прибирання. Такі здавалося б дрібниці теж означають дуже багато для підвищення самооцінки.
Правило сьоме. старайтеся надмірно не демонструвати свою значущість. Внутрішня упевненість в собі не потребує «гучних» зовнішніх проявів. Самооцінка є лише показником того, як ви оцінюєте свої сили для досягнення тієї або іншої мети. Люди, що оточують вас, оцінять цю вашу якість без ваших же явних «натяків».
Правило восьме. Вічна незадоволеність всім і вся будь-кого перетворить на сумного буркотуна. Більше оптимізму!
Правило дев’яте. Вічна незадоволеність собою схожа на мазохізм, і вже ніяк не сприяє підвищенню самооцінки. Поменше лайте і частіше хваліть себе! Колекціонуйте свої успіхи, навіть самі незначні, можна навіть записувати їх в спеціальний журнал.
Правило десяте. Припиніть порівнювати себе з іншими, це рідко коли допомагає підвищенню самооцінки. Порівнюйте лише сьогоднішнього себе з вчорашнім себе.
Правило одинадцяте. Ніколи не виправдовуйтеся. Людина, що плутано бубонить виправдання, справляє жалюгідне враження. Якщо виникла така потреба, спокійним і упевненим голосом пояснюйте свої вчинки.
Правило дванадцяте. Забудьте про страх. Уявіть собі, що сталося саме те, чого Ви так боялися. Заздалегідь продумайте варіанти, як Ви діятимете. Пам'ятаєте, що у формуванні самооцінки корисний будь-який, навіть негативний досвід.
Правило тринадцяте. Дозвольте собі бути неідеальним. Хай Ви щось робите гірше за інших – ніхто не має права чекати, щоб Ви завжди були бездоганні в усіх відношеннях.
Правило чотирнадцяте. Візьміть участь в благодійній акції – або хоча б допоможіть донести сумку літній сусідці. Допомога ближнім – для самооцінки один з кращих вітамінів зростання.
Правило п’ятнадцяте.
Заведіть собаку – як би не обернулася до Вас фортуна, для неї Ви завжди будете Найулюбленішим Господарем.

І, наостанок, головне – дійте! Дійте рішуче і безоглядно, ідіть вперед, не замислюючись про враження, пам'ятаючи лише про мету, що стоїть попереду. Врешті-решт, коли мета буде досягнута, Вам вже не доведеться турбуватися про те, як підвищити свою самооцінку – вона і так буде досить висока.

Переглядів: 1205 | Додав: Likar | Теги: обставини, стиль, самооцінка, Виховання, розтяпа, занижена | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024