Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Міністерство охорони здоров'я України не рекомендує громадянам купувати або використовувати так звані "електронні сигарети"
22:08
Міністерство охорони здоров'я України не рекомендує громадянам купувати або використовувати так звані "електронні сигарети"
   Останнім часом в деяких ЗМІ та на Інтернет-ресурсах з'являється багато інформації про так звані електронні сигарети. В цих матеріалах зазначається, що ці вироби представляють собою металеві трубки, в які вкладається картридж з нікотином і батарейка. Батарейка нагріває картридж, внаслідок чого нікотин випаровується і користувач може вдихати пари нікотину. При цьому не утворюються шкідливі для здоров'я продукти згорання, такі як смоли, чадний газ та інші. Електронні сигарети рекламують як безпечний засіб для припинення куріння тютюнових виробів або як альтернативу курінню тютюнових виробів у місцях, де забруднення повітря тютюновим димом заборонено.

Часто в рекламних матеріалах йдеться про те, що електронні сигарети нібито відповідають вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо нікотин замісної терапії. Насправді ВООЗ ще у вересні 2008 року випустила спеціальний прес-реліз, де спростувала такі твердження і заявила, що вони не підтверджені даними наукових досліджень. Також на початку 2010 року Наукова Група ВООЗ з регулювання тютюнових виробів випустила звіт (№955), в якому спеціально розглянуто питання щодо систем електронного надходження нікотину. Група дійшла висновку, що немає доказів того, що вживання даних виробів є безпечним для людей. Це пов'язано з тим, що нікотин навіть сам по собі є шкідливим для здоров'я, особливо для вагітних жінок. До того ж при вживанні електронних сигарет споживач не в змозі контролювати дозу нікотину.

Управління з контролю за продуктами харчування та ліками США в 2009 році провело випробування електронних сигарет, які виявили невідповідність вказаних показників вмісту нікотину реальним. До того ж в ході цих випробувань було виявлено, що електронні сигарети виділяють нітрозаміни (речовини, які можуть викликати рак) та інші шкідливі для здоров'я речовини, проте споживачів про це не інформують.

На даний час продаж та/або реклама електронних сигарет заборонена в таких країнах як Австралія, Канада, Туреччина, Бразилія, Данія, Норвегія та інші.

В Україні, як і в багатьох інших країнах, поширення електронних сигарет зумовлено тим, що вони формально не підпадають ані під категорію медичних засобів, ані тютюнових виробів. Тому електронні сигарети поширюються без дозволу відповідних регулюючих органів.

Міністерство охорони здоров'я заявляє, що в Україні електронні сигарети не пройшли відповідних медичних випробувань і тому не можуть розглядатися як медичне обладнання.

Проведені в Житомирському наркологічному диспансері випробування електронних сигарет, на які посилаються фірми, які поширюють ці вироби, проводилися без узгодження з МОЗ і не відповідають міжнародним стандартам таких випробувань, а тому не можуть розглядатися як докази їх ефективності як засобу для припинення куріння.

МОЗ України разом з іншими зацікавленими відомствами проведе роботу щодо відповідного регулювання поширення та реклами електронних сигарет. А зараз рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання так званих електронних сигарет, бо ці вироби не є безпечними для здоров'я і не пройшли відповідних випробувань в Україні. Також Міністерство охорони здоров'я України рекомендує всім засобам масової інформації утриматися від реклами цих виробів.

Переглядів: 1255 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024