Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 14 » Медицина - 10 найважливіших досягнень 2009 року
21:34
Медицина - 10 найважливіших досягнень 2009 року
У 2009 році у медицині було зроблено кілька широких кроків вперед.
     Перше місце в списку із десяти найбільш важливих інновацій у сфері охорони здоров'я за 2009 рік займає вакцина від грипу H1N1, яка є, ймовірно, найважливішим проривом у сфері охорони здоров'я в 2009 році. Вакцина була розроблена у рекордно короткі терміни: від перших повідомлень про випадки свинячого грипу в кінці березня 2009 року до завершення перших успішних клінічних випробувань препарату в середині серпня, минуло лише п'ять місяців.
     Вакцина містять неактивний вірус грипу, або ослаблений живий вірус, який не може спричинити захворювання. Вакцина з неактивним вірусом вводиться у вигляді ін'єкції, а живий препарат - у формі назального спрею. В обох випадках для виробництва вакцини вірус культивують в курячому яйці. За  рік буде випускатися близько трьох мільярдів доз, перші поставки почалися в листопаді 2009 року.
     Далі в рейтингу розташувалися:
     • "електронне око";
     • новий тип слухового апарата;
     • нова методика регенерації зламаних кісток;
     • електромагнітна терапія від депресій;
     • противірусна біопов’язка;
     • антибактеріальна фарба для стін;
     • електронний стетоскоп з технологією Bluetooth;
     • найдешевший у світі протез колінного суглоба;
     • нова система транспортування органів для пересадки.
     Дослідники Массачусетського технологічного інституту (MIT) розробляють мікрочіп, який дозволить частково відновити зір слабозрячим і сліпим людям. "Електронне око" не поверне зір повністю, але завдяки йому можна буде розпізнавати обличчя та орієнтуватися в приміщенні і на вулицях без сторонньої допомоги. Чіп буде імплантований на очне яблуко. На цей чіп безпосередньо надійдуть сигнали від спеціальної маленької камери, вмонтованої в окуляри. Далі оброблена чіпом інформація буде передаватися в мозок. Початкові випробування приладу на поросятах дали позитивні результати, повідомляють дослідники, які сподіваються в наступні кілька років почати випробування на людині.
     Вчені розробили новий тип слухового апарата, з якими пацієнти будуть позбавлені звичайних проблем, пов'язаних з розрядом батареї, необхідністю знімати апарат перед сном або в душі, а також з надмірним посиленням шуму. Пристрій The Lyric
випускається американською компанією InSound Medical. Він встановлюється в глибині вушного проходу, приблизно на відстані 4 мм від барабанної перетинки. Апарат носять 24 години на добу, його потрібно змінювати три-чотири рази на рік. Витягують пристрій з вуха за допомогою магніту. Зараз The Lyric користуються 3500 осіб, і з кожним днем це число зростає.
     Вчені в Італії розробили нову методику регенерації зламаних кісток з використанням маленьких шматочків деревини. Дослідники виявили, що певні типи деревини, такі як червоний дуб, мають губчату структуру, що дуже нагадує кісткову. Лікарі мають намір використовувати маленькі фрагменти такої деревини для стимулювання природних процесів відновлення в організмі. Анна Тамп’єрі (Anna Tampieri), що очолює проект в Інституті досліджень і технологій кераміки, заявила CNN, що організм може самостійно виростити нову кісткову тканину, але кровоносні судини повинні "до чогось прикріплюватися". Тапм’єрі вже провела успішні випробування на вівцях і сподівається незабаром перейти до випробувань на людині.
     Електромагнітний "шолом" може допомогти мільйонам людей, які страждають від депресії, з якою не вдається впоратися з антидепресантами. NeuroStar Transcranial Magnetic Stimulation Therapy System імпульсами магнітного поля впливає на префронтальний відділ кори головного мозку, що відповідає за настрій. Таким чином, можна стимулювати нейрони головного мозку. Після щоденних 30-40-хвилинних процедур у половини пацієнтів, що брали участь у клінічних випробуваннях, було відзначено істотне послаблення симптомів хвороби, у третини - повне одужання, повідомляє компанія Neuronetics, що проводила дослідження. З середини 2009 року такий курс терапії можна пройти у 31 штаті США.
     Після спалаху в 2003 році атипової пневмонії (SARS) / пташиного грипу гонконгська компанія в сфері біотехнологій Filligent витратила шість років і 10 мільйонів доларів на розробку противірусної біопов’язки BioMask, яка стала дуже доречною під час спалаху в 2009 році вірусу грипу H1N1. На відміну від інших масок, біопов’язка блокує і знищує небезпечні патогенні мікроорганізми і хімічні частинки, які наявні в повітрі, а потім вбиває або нейтралізує їх активність, перш ніж вони потраплять в організм. BioMask є в наявності у країнах Азії, ЄС, Канаді, на Близькому Сході, в Латинській Америці. Очікується, що вона буде схвалена в США.
     Фарба для стін може захистити від небезпечних бактерій, стверджують вчені з Університету Південної Дакоти. Вони відкрили молекулу, яка вбиває мікроорганізми. Такі молекули як компонент можна додати у фарбу, щоб надати їй антимікробних властивостей. Речовина, названа N-Halamine CI TMPM допомогла б упоратися з лікарняними "суперінфекціями", від яких, як відомо, тільки в США помирають 88 тисяч чоловік за рік. Протимікробна речовина зберігає свої властивості протягом року, але вкриті такою фарбою поверхні необхідно мити кожні тиждень-два. Головний дослідник доктор Юйюй Сан (Yuyu San) веде переговори про співробітництво з виробниками фарб.
     Стетоскопи мало змінилися за останні кілька десятиліть, але тепер компанія 3M винайшла Littman electronic Stethoscope Model 3200, перший електронний стетоскоп, що використовує технологію Bluetooth для передачі інформації на комп'ютер. За допомогою стетоскопа дані про серцеві, легеневі та інші звуки організму надходять до програми Zargis Cardioscan, в якій проводиться їх подальший докладний аналіз. У листопаді журнал Popular Science назвав цей стетоскоп "Винаходом року".
     Команда студентів інженерних спеціальностей зі Стенфорда розробила найдешевший у світі протез колінного суглоба, що коштує 20 доларів. JaipurKnee повторює природні рухи суглоба. В Індії його вже використовують 300 чоловік. У протезах, широко представлених на ринку, застосовується титановий елемент, який коштує від 10 тисяч до 100 тисяч доларів. Команда дослідників сподівається, що в наступні три роки можна буде виробити 100 тисяч штучних колінних суглобів і, можливо, навіть зробити їх більш дешевими. Проте минулого тижня стосовно винаходу Стенфордського університету виникли суперечки: університет LeTourneau в Техасі заявив, що раніше багато років працював над тим же продуктом.
     До недавнього часу органи для пересадки транспортували в холодильних камерах. Але провівши в таких камерах п'ять годин, серце, легені або печінка зазвичай настільки пошкоджувалися, що ставали практично непридатними. Таке обмеження в часі робить величезний тиск на лікаря і пацієнта, яким доводиться бути готовими до операції як тільки з'являється потрібний орган. Тепер часовий інтервал розширюється майже до 12 годин завдяки системі, яка підтримує орган в теплі, а не в холоді, і забезпечує подачу крові, кисню і поживних речовин. Organ Care System, розроблена TransMedics, зробила можливими навіть трансплантації з доставкою органів з інших країн, як наприклад, в одному з випадків у цьому році, коли серце для пересадки привезли з Німеччини до Греції. Зараз на ринку в Європі є система для пересадки серця, у 2009 році TransMedics розробила такий же апарат для легень.
Будемо сподіватися на майбутні досягнення і української медицини.
Переглядів: 1658 | Додав: Likar | Теги: кісток, око, найбільш, медицині, вакцина, електромагнітна терапія, від, Грипу, електронне, 2009 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024