Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
Головна » 2010 » Березень » 14 » Корисні бактерії, пробіотики і пребіотики
19:57
Корисні бактерії, пробіотики і пребіотики
Корисні бактерії, що населяють кишечник людини, регулюють не лише травлення, але і апетит, вважають учені з Університету Еморі, США.

Результати різних досліджень показують, що у людей з надлишковою і нормальною вагою сильно розрізняється склад і об'єм корисної мікрофлори, що мешкає в кишечнику. Аби зрозуміти, чому так відбувається, учені вирішили провести експерименти на лабораторних мишах, яким змінили роботу імунної системи, через що у них порушилася робота кишкової мікрофлори.

З'ясувалося, що такі миші важать більше, ніж звичайні тварини. Крім того, у "змінених" звірів виявився вищим артеріальний тиск, рівень холестерину і інсуліну в крові. Ці симптоми відповідають аналогічним у людини, і саме із-за них часто починаються хвороби серця і діабет.

На думку авторів дослідження, порушення складу мікрофлори кишечника може привести до зміни обмінних процесів в організмі і навіть вплинути на апетит, підсилюючи його.

"Люди стають повними, тому що вони їдять більше, - розповідають учені в статті в журналі Science, - але не лише тому, що їда доступна і дешева. На апетит може вплинути і порушення мікрофлори кишечника". Для того, щоб контролювати вагу, дослідники рекомендують не забувати включати в раціон пробіотики і пребіотики, що дозволяють підтримувати кишкову мікрофлору у нормальному стані.

Пробіо́тики — це харчові добавки, які містять потенційно корисні бактерії або дріжджі, частіше за все молочнокислі бактерії.

Пробіотичні бактеріальні культури призначені допомогти тілу відновити порушену флору кишечника. Їх іноді рекомендують лікарі і, частіше, дієтологи після курсу антибіотиків, або як частину лікування таких хвороб як кандидоз та дисбактеріоз. Багато пробіотиків присутні в природних джерелах, наприклад Lactobacillus в йогурті, кефірі та квашеній капусті.

Для пояснення причин використання пробіотиків, слід уявляти, що здоровий організм містить мініатюрну мікробну екосистему, відому як флора кишечника. Вона може бути виведена із балансу різними обставинами, зокрема використанням антибіотиків та інших ліків, надміром алкоголю, стресом, хворобами, отруйними речовинами та, навіть, використанням антибактеріального мила. У таких випадках корисні бактерії можуть знищуватися або значно зменшитись у кількості, що дозволяє шкідливим бактеріям прискорено рости, здійснюючи шкідливий вплив на здоров'я людини.

Стан флори кишечника залежить від багатьох факторів, особливо від складу харчових продуктів. Включення достатньої кількості пребіотичних продуктів до дієти, підтримує здорову флору і є ефективним засобом підтримання здоров’я.

Властивості пребіотиків мають харчові волокна, олігосахариди та їх похідні. Фрукто-олігосахариди є низькомолекулярними вуглеводами, що складаються з 3-10 молекул моносахаридів, з яких, принаймні, дві молекули фруктози. Зустрічаються фрукто-олігосахариди в артишоку, ріпчастій цибулі, часнику, кукурудзяних пластівцях, вівсяній крупі, житі, цикорії, пиві. Властивостями пребіотиків наділені інулін, галакто-олігосахариди, рафіноза (міститься в квасолі). Компоненти харчових волокон пектин, геміцелюлоза також мають властивості пребіотиків.

Фрукто-олігосахариди визивають більш ніж 10-кратне підвищення рівня біфідобактерій і лактобактерій в калі і значне зменшення кількостей клостридій і ентеробактерій. У свою чергу, підвищення рівнів біфідобактерий і лактобактерій приводить до зменшення росту і розмноження сальмонел, лістерій, кампілобактерії, шигел і вібріонів.

Невелика кількість олігосахаридів виявлена в молоці всіх ссавців, проте саме грудне молоко містить близько 130 різних олігосахаридів, які діють як свого роду розчинні харчові волокна. Олігосахаридам грудного молока належить ряд захисних функцій, що визначають переваги грудного вигодовування. Вони підвищують рівень біфідобактерий і діють на рН вмісту товстої кишки.

Також може використовуватися комбінація пробіотиків і пребіотиків - синбіотики, які справляють корисний ефект на здоров'я організму-господаря, покращуючи виживальність і приживальність в кишечнику живих бактерійних добавок і вибірково стимулюють ріст і активацію метаболізму ендогенних лакто- і біфідобактерій.

Переглядів: 6769 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 1
1  
клас

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 974
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2017