Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 3 » Головний біль - лікувати причину
23:00
Головний біль - лікувати причину


Головний біль - найпоширеніша скарга, з якою пацієнт звертається до лікаря. Однак за цим терміном може критися дуже багато різноманітних проявів: від періодичного і короткочасного болю до тривалого й інтенсивного. Інколи він настільки дошкуляє людині, що вона втрачає працездатність, не спроможна ні про що думати і навіть непритомніє.
Зазвичай головний біль - це не хвороба, а симптом якоїсь хвороби. І щоб його позбутися, треба спочатку докопатися до тих порушень в організмі, які спричинилися до нього.
Причин головного болю може бути дуже багато. Але умовно їх поділяють на такі групи: судинодистонічні - гіпертензія (підвищений артеріальний тиск), гіпотензія (знижений артеріальний тиск), мігрень; невралгічні - потилична невралгія (запалення потиличного нерва), менінгіт (запалення оболонки головного мозку), енцефаліт (запалення головного мозку) тощо; невротичні -неврастенія, істерія; вірусні - грип, гострі респіраторні вірусні захворювання; ендокринні хвороби.
Артеріальна гіпертензія (гіпертонічна хвороба). В Україні на цю недугу хворіє кожна четверта доросла людина. І вона є однією з найпоширеніших причин головного болю, особливо під час гіпертонічних кризів, коли артеріальний тиск різко підвищується.
Ті, в кого спостерігається тенденція до підвищення артеріального тиску (постійно чи час від часу), повинні регулярно стежити за його показниками. І обов'язково звертатися до лікаря, який призначить необхідні обстеження та підбере медикаменти для нормалізації стану. Зазвичай гіпертонікам (хворим, яким встановлено діагноз "артеріальна гіпертензія") потрібно щодня приймати препарати для зниження артеріального тиску. Якщо ж, незважаючи на прийом цих ліків, гіпертонік відчув нестерпний головний біль і прилад для вимірювання тиску показує значне його підвищення, приймати знеболювальні медикаменти не має сенсу. У цьому випадку вони не допоможуть. Самопочуття можна поліпшити, прийнявши під язик 5 крапель фармадитену або одну таблетку фенігідину. Якщо за півгодини артеріальний тиск знизився недостатньо, то можна ще прийняти той антигіпертензивний засіб, який ви вживаєте щоденно. Зазвичай ці заходи сприяють нормалізації тиску, усувають больовий синдром. Якщо цього не відбувається, необхідно викликати швидку допомогу.
Гіпотензія (знижений артеріальний тиск - нижче як 120/70 мм рт. ст.) також може бути причиною головного болю. Люди, в яких це явище постійне (гіпотоніки), можуть відчувати головний біль за зміни погоди чи у разі перевтоми. Як і гіпертонікам, гіпотонікам необхідно стежити за показниками свого артеріального тиску. У разі його зниження до позначки 95-90/65-60 мм рт. ст. і нижче варто вжити деяких заходів для нормалізації стану. Зокрема, випити склянку міцного чаю чи кави з цукром. У своєму складі вони мають кофеїн, який сприяє підвищенню тиску. Після цього головний біль зазвичай минає. Гіпотонікам рекомендується постійно приймати тонізувальні засоби: рідкий екстракт елеутерококу, настойку родіоли рожевої чи лимоннику китайського. А ще підвищувати тонус судин потрібно з допомогою контрастного душу та фізичних вправ.
Мігрень характеризується дошкульним головним болем, який охоплює зазвичай половину голови і може супроводжуватися відчуттям нудоти та блюванням. Мігрень виникає внаслідок спазмування судин головного мозку. Частіше на неї хворіють жінки. Напади мігрені часто провокуються передменструальним синдромом та проявами клімаксу. У таких випадках до головного болю додаються відчуття приливу жару до обличчя, біль у ділянці серця, пітливість тощо. Щоб усунути напад мігрені, потрібно приймати сильнодіючі комбіновані знеболювальні засоби, приміром, цитрамон (парацетамол +кофеїн), цитодеїн (парацетамол+кофеїн+кодеїн) або номігрен. Прийнявши таблетку, слід лягти і спокійно полежати. Розширити судини мозку та нормалізувати стан допоможе гарячий компрес на голову чи таблетка но-шпи, прийнята всередину.
Глаукома (хвороба ока, за якої підвищується внутрішньоочний тиск) може спричинювати напади, подібні до мігрені, навіть інколи супроводжуватися нудотою і блюванням. Але біль більше виражений в оці. Зрачок ока розширюється, стає нерухомим, судини склери і кон'юнктиви червоніють. Головний біль у хворих на глаукому виникає у разі підвищення очного тиску. У цьому випадку потрібно звернутися до окуліста чи дільничного терапевта. Після надання першої допомоги він, можливо, направить на спеціалізоване лікування в офтальмологічне відділення.
Потилична невралгія з вираженим головним болем виникає внаслідок запалення потиличного нерва (причиною можуть бути застуда, інфекція) або здавлення його корінців у разі дегенеративних змін у верхніх хребцях шийного відділу хребта. Біль зазвичай різко посилюється під час поворотів голови, чхання, кашлю. Частий головний біль, але менш виражений, може виникати у разі остеохондрозу шийного відділу хребта.
Знеболювальні засоби застосовують такі само, як і в разі мігрені. Необхідно пройти обстеження у невропатолога, який призначить спеціалізоване лікування, амбулаторне чи стаціонарне.
Різні інфекційні захворювання теж можуть стати причиною гострого головного болю. Окрім цього, вони проявляються лихоманкою, високою температурою тіла, болем у суглобах та багатьма іншими симптомами. У цьому разі необхідно негайно звернутися до лікаря. Адже деякі інфекції можуть спричинити ураження головного мозку та його оболонок, що є серйозною загрозою для життя.
Атеросклероз судин головного мозку часто проявляється слабко вираженим постійним головним болем, який може супроводжуватися запамороченням та шумом у голові. Найчастіше він дошкуляє людям старшого віку. Причина - звуження просвіту судин головного мозку внаслідок холестеринових відкладень на їхніх стінках, а відтак погіршення кровопостачання мозку. Таким хворим рекомендується протягом 2-3 місяців приймати комбінований медичний препарат фезам або рослинний екстракт гінкго білоба. Це допоможе позбутися шуму у вухах, запаморочення, головного болю, а також поліпшити пам'ять і загальне самопочуття.
Запори і дисбактеріоз сигналізують про себе незначним головним болем. Адже внаслідок цих недуг у кров потрапляє велика кількість токсичних речовин. Печінка не спроможна повністю їх знешкодити, відбувається отруєння організму. Тому дуже важливо відрегулювати роботу кишечнику, вживати овочі і фрукти, які багаті на клітковину.
Захворювання нирок, органів ендокринної системи, зокрема щитоподібної залози, запалення придаткових пазух носа (фронтит, гайморит) теж часто зумовлюють головний біль. Зрозуміло, що в цих випадках потрібно передусім лікувати основне захворювання, разом із ним зникне й головний біль.
Напружена розумова праця, психоемоційне збудження, стрес можуть спричинити головний біль навіть у практично здорової людини. Для поліпшення стану під час чи після напруженої розумової праці буває достатньо випити склянку солодкого чаю, зробити гімнастику, яка поліпшить процес кровообігу в організмі та дихання (насичення киснем тканин), відпочити хоча б невеликий проміжок часу. У разі емоційного збудження чи стресу допомагають заспокійливі засоби (настоянка валеріани, собачої кропиви, корвалол, еленіум, седуксен тощо), а також прогулянки на свіжому повітрі.
Слід наголосити, що заспокійливі та знеболювальні засоби, що їх приймають у разі головного болю, - це лише симптоматичне лікування, яке приносить тимчасове полегшення. Тому у разі постійного головного болю потрібно встановити його причину і вжити кардинальних заходів. Для цього необхідно звернутися до лікаря. Діагноз буде поставлено швидше, якщо напередодні ви проведете самостійну дослідницьку роботу. Зокрема, проаналізуєте, коли, як часто, якої тривалості та інтенсивності у вас виникає головний біль. А також у разі появи головного болю вимірюватимете кілька разів протягом доби артеріальний тиск і температуру тіла. Ці дані, а також додаткові обстеження (аналізи сечі та крові, електрокардіограма, флюорограма органів грудної клітки, ультразвукове дослідження), консультація в окуліста, оториноларинголога та інших фахівців, до яких вас направить терапевт, дадуть змогу визначити правильну тактику лікування.

Переглядів: 6865 | Додав: Likar | Теги: Головний біль | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024