Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
Головна » 2010 » Березень » 23 » 24 березня - Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.
23:55
24 березня - Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.
Туберкульоз - це інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом, але можливе також зараження і аліментарним шляхом, тобто при вживанні в їжу інфікованих харчових продуктів, найчастіше молочних.

Слід відмітити, що до 30 років близько 95% населення інфікуються туберкульозною паличкою, але в більшості випадків по трібні передумови для виникнення захворювання.

До основних передумов відносяться:

  • контакт з хворим на туберкульоз;
  • хронічні неспецифічні захворювання легень;
  • послаблення імунітету будь-якого походження;
  • постійні та / або тривалі переохолодження;
  • вживання наркотиків та зловживання алкоголем, тютюнопаління.

 

У 1999 році Всесвітня Організація Охорони здоров'я (World Health Organization) попередила, що коли найближчим часом не буде вжито термінових заходів, то протягом 20 років від туберкульозу в усьому світі помруть 70 мільйонів, занедужають 200 мільйонів, понад мільярд осіб будуть інфіковані.

 

Починаючи з 1995 року захворюваність на туберкульоз в Україні неухильно зростала. Зокрема, в 2005 році кількість захворівших збільшилась з 41,7 особи на 100 тис. населення до 84,5. А вже починаючи з 2006 року темпи розповсюдження туберкульозу уповільнились, зменшилась смертність від цієї недуги. Законом України від 8 лютого 2007 року затверджено Загальнодержавну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011 роки.

 

у 2008 році на туберкульоз в Україні захворіло 35925 осіб, з них 590 дітей та 571 підліток.

 

Певні позитивні зрушення в боротьбі з туберкульозом в Україні обумовлені впровадженням світових стандартів профілактики, діагностики та лікування, в тому числі хіміорезистентного туберкульозу. На сьогодні обстеження на туберкульоз шляхом мікроскопії мазка мокротиння проводять у багатьох районних поліклініках. Занепокоєння лікарів викликає факт збільшення питомої ваги хворих з поєднаною туберкульозною та ВІЛ-інфекцією, тому в протитуберкульозних закладах впроваджується замісна терапія для хворих, залежних від ін’єкційних наркотиків.

 

Щорічно в світі майже 100 млн. дітей отримують щеплення проти туберкульозу. В даний час БЦЖ-вакцинація є обов’язковою у 64 країнах, офіційно рекомендованою – у 118. Серед Європейських країн, де застосовують БЦЖ, вакцинація є обов’язковою у 29 країнах, добровільною – у 7-ми.

 

Методом ранньої діагностики інфікованості туберкульозною паличкою є туберкулінодіагностика (проба Манту). Цей метод не несе ніякої загрози для дитини інфікуватися і захворіти туберкульозом, так як при туберкулінодіагностиці виявляється чутливість організму дитини до мікобактерії туберкульозу. Підвищена чутливість до туберкуліну вказує на інфікованість туберкульозною паличкою і майже завжди потребує проведення хіміопрофілактики для попередження в подальшому виникнення у дитини туберкульозу.

 

«Батьки мають усвідомлювати свою відповідальність за здоров’я та життя малюків – вакцинація в такому віці захищає дитину від генералізованої форми хвороби, туберкульозного менінгіту. Суттєво знизилась минулого року ревакцинація дітей 7 та 14 років. Діти, внаслідок своїх анатомо-фізіологічних особливостей, є найбільш уразливими контингентами до туберкульозної інфекції, тому фтизіатри наголошують на необхідності проведення ревакцинації, адже однократне введення вакцини новонародженим забезпечує імунітет тільки протягом 7 років. Небезпека зустрітись в повсякденному житті з туберкульозною інфекцією є у всіх людей», – зазначив головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

 

Вагомим методом виявлення туберкульозу легень у дорослих та підлітків залишається і профілактична флюорографія, яка дозволяє виявити туберкульоз у ранніх стадіях, коли хвора людина ще нічого не відчуває. Адже саме на цій стадії захворювання можливе вилікування без виникнення ускладнень та в більш короткий термін. Якщо ж туберкульоз виявляється тоді, коли у хворого з'являються скарги, то як правило, це вже занедбана форма туберкульозу, яка потребує довготривалого стаціонарного лікування та значну затрату коштів.

 

Варто знати основні клінічні ознаки, які вказують на туберкульоз:

  • кашель тривалістю більше 2 тижнів,
  • підвищена температура тіла більше 7 днів,
  • задишка,
  • біль в грудній клітиці,
  • поганий апетит,
  • постійне загальне недомагання,
  • безпричинне зниження ваги,
  • підвищена пітливість, особливо вночі,
  • кровохаркання.

 

При таких симптомах потрібно негайно звернутися до лікарів, які можуть своєчасно діагностувати хворобу і провести потрібну терапію.

 

При ранньому виявленні захворювання і правильному лікуванні туберкульоз виліковний!

 

Будьте на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких!

Переглядів: 2388 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024