Слава вівса як злаку, що дає «силу
Геркулеса», підтверджена досвідом народів, у раціоні яких переважали
вівсяні страви (приміром шотландців). Ще Гіппократ, відзначаючи поживну
цінність вівса, радив пити вівсянку у вигляді чаю. З великою повагою до
нього ставилася і тибетська медицина, адже овес володіє багатьма
лікувальними властивостями. Тож спробуймо розкрити для себе хоч деякі
цілющі таємниці вівса, щоб використовувати їх щоденно для свого
здоров’я.
ОВЕС, У ЧОМУ ТВОЯ СИЛА? Овес —
найбагатше жирами зерно (до 6—9%). У ньому також чимало білків
(10—18%), що містять такі незамінні амінокислоти, як триптофан, лізин,
метіонін. Багатий овес і на макро- та мікроелементи, у ньому більше,
ніж в інших злаках, заліза (4,2 мг на 100 г вівса), багато сірки,
кремнію, фосфору, калію. Крім цього, овес містить магній, фосфор, хром,
марганець, цинк, нікель, фтор, йод та вітаміни: В1, В2, В6, каротин,
вітамін К, вітамін Е, нікотинову і пантотенову кислоти. Учені
встановили, що овес має оптимальне відсоткове співвідношення
вуглеводів, білків, жирів і
...
Читати далі »
|
|