Інтернет-лікар
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
Головна » 2010 » Березень » 18 » 10 найкорисніших зимово-весняних продуктів
13:46
10 найкорисніших зимово-весняних продуктів
Якщо Ви швидко втомлюєтеся, Вам важко зосередитися, все робите через силу, зранку відчуваєте втому, ледь піднявшись з ліжка, відчуваєте запаморочення і шум у вухах, набрали за зиму зайвої ваги, стали дратівливі – у Вас ознаки астенії. Причина весняного безсилля – затяжний період зимових холодів, який вичерпав усі енергетичні запаси організму. Навесні підвищений апетит і пристрасть до солодкого пов’язані з тим, що організм намагається компенсувати нестачу сил. У цей період краще їсти 5-6 разів на день невеликими порціями, по можливості урізноманітнити свій раціон овочами і фруктами, але не знижуючи калорійність їжі. Дієти на цей період часу – зайвий стрес для організму.

Взимку і ранньою весною, особливо, не варто залишатися без вітамінів або харчуватися лише одними консервами. Ось список з 10 продуктів, які не поступаються по корисності чорниці, але при цьому доступні і допоможуть внести на ваш стіл новизну і різноманітність.

Редиска

Цей коренеплід багатий вітаміном С, а він, як відомо, необхідний для підтримки нормального імунітету. До того ж, вітамін С допомагає нашій шкірі краще живитися і залишатися еластичною, а взимку їй це ой як згодиться.

Ще один плюс редисці - в її кольорі. Як стверджують дієтологи, яскраві кольори - навіть на тарілці - допомагають нам боротися з поганим настроєм і депресіями і тим самим уникнути підвищення апетиту. Що стосується смакових якостей, то редиска додасть в будь-яке овочеве блюдо приємну терпку (або ледве гіркувату) «родзинку». Особливо вона хороша в салатах зі сметанною заправкою і сіллю.

Зелений горошок

Ми звикли сприймати його як закуску або добавку до салату, а ось американці традиційно вживають горошок як гарнір. І правильно: у нім багато вітамінів С, Е і К (останній потрібний для нормального кровотворення і здоров'я кісток), а калорій мало. Також горох багатий залізом, фосфором і калієм, сприяє виведенню зайвої рідини з організму, а завдяки вмісту клітковини швидко викликає відчуття ситості.

Кабачки

У 200-грамовій порції кабачків міститься майже добова доза вітамінів С і К, достатньо багато клітковини і так звані фітонутрієнти - речовини, сприяючі виведенню отрут і продуктів метаболізму з нашого тіла. Кабачок також є хорошим сечогінним і сприятливо позначається на стані шкіри. При цьому, це практично ідеальний продукт для дієт - в 100 грамах кабачків близько 20 кілокалорій, так що при готуванні до них сміливо можна додавати рослинну олію, кляр, сметану і, звичайно, інші овочі. Спробуйте, наприклад, обсмажити кабачки в яйці - отримаєте смачне поєднання вітамінів і великої кількості білка.

Капуста білокачанна

Вітаміну С в ній не так вже багато (у тій же брокколі його набагато більше), зате клітковини - хоч відбавляй. Завдяки цьому капусту навіть називають продуктом з негативною калорійністю, тобто організм витрачає на її переробку більше енергії, чим отримує при вживанні. Що стосується кулінарної цінності капусти, вона воістину величезна. Яскравий смак і соковитість капусти дозволяє використовувати її для супів, салатів (особливо зі сметаною), рагу, солянок, запіканок, котлет і багато іншого. У свіжому вигляді капуста, як правило, вимагає дрібного шинкування, а в пропареному або тушкованому хороша і цілим листям.

Ревінь

Ця рослина відмінно переносить клімат суворих зим, але на наші столи потрапляє нечасто. Замість цього ревінь використовують як кормову культуру, хоча він і володіє досить приємним кисленьким смаком і сповна м'якою структурою (стебло рослини не жорсткіше капустяних «прожилків»). Плюс, в ньому багато кальцію - для здоров’я зубів, нігтів і кісток - і знову ж таки, вітаміну С, потрібного нам і взимку, і весною. Вживати ревінь краще з цукром або медом, можна додати і сметани і горішків, аби згладити кислоту.

Артишок

Консервовані артишоки доступні в магазинах круглий рік, а свіжі -  навесні і в кінці осені-початку зими. Химерний вигляд цієї рослини (вона схожа на велику зелену шишку) може відлякувати початкуючих кулінарів, але насправді нічого страшного в нім немає. Досить зварити цілий артишок - і листочки можна їсти просто так, без добавок. Також артишок можна додавати в рисово-овочеве рагу, до печені з птиці, в супи і запіканки. Ваші страви збагатяться вітаміном С і фолієвою кислотою - ще одним «стовпом» міцного імунітету.

Журавлина

Невибаглива червона ягода доступна для покупки в будь-яких видах - консервованому, замороженому, свіжому - і так же у будь-якому вигляді може готуватися. Її додають в салати (наприклад, до морської або білокачанної капусти), запіканки, м'ясні блюда, випічку, роблять з неї соуси і компоти.

Але краще всього її, звичайно, їсти необробленою: так в ній зберігаються всі корисні речовини, які, між іншим, запобігають розвитку інфекцій, а також підвищують рівень так званого «хорошого холестерину». Найлегший рецепт з журавлини - суміш свіжої ягоди з цукром і м'яким сиром. Смакота!

Хурма

Хурма поєднує в собі користь кращих овочів і насичену фруктову солодкість. Окрім вітаміну С і клітковини в ній багато калію і магнію, корисних для серця, каротину для очей і лікопіну, який вважається сильним природним борцем проти раку. Їсти її можна саму, як фруктова заправка для зелених салатів і м'ясного рагу (для цього хурму розминають в пюре), у складі канапе і інших закусок і, звичайно, в солодкій випічці і компотах.

Найцікавіші молочні коктейлі з хурмою: у блендері змішайте очищений від шкірки і кісточок плід з двома ложками морозива і молоком - і отримаєте солодкий і корисний напій. До речі, лише з молоком ваш організм зможе повноцінно засвоїти каротин, що міститься в хурмі.

Каштани

Ці горішки з'являються на продуктових ринках ненадовго - як правило, знайти їх можна лише з жовтня по грудень, так що не упускайте такий шанс. У каштанах багато білка і, головне, жирних кислот, що допомагають нормальній роботі мозку і серцево-судинної системи. Більше того, деякі дослідження показали, що підвищене вживання цих речовин покращує розумовий процес і упорядковує всю нервову систему людини.

Та і смак в каштанів чудовий - солодкуватий і ледве маслянистий. Але не нудотний, так що ці горіхи відмінно підійдуть в салати і м'ясні рагу, а також просто щоб перекусити.

Червоні апельсини

Як і будь-які інші цитрусові, червоні апельсини можуть похвалитися багатим запасом вітаміну С і солодким або кислуватим смаком. Від звичайних апельсинів їх, загалом, відрізняє лише яскраво-червоний колір, а пам'ятаєте, чим ще важливі яскраві кольори?

До того ж, це просто красиво - додайте часточки апельсина і трохи свіжовіджатого соку до будь-яких овочевих салатів, м'ясних блюд або риби (часточки можна просто викласти на тарілку з м'ясом). На новорічному столі ця прикраса буде як ніколи до речі.

Мало знати, які продукти харчування корисні і чим корисні, важливо також враховувати особливості свого організму і регулювати харчування з врахуванням цих самих особливостей. Правильне і збалансоване харчування здатне творити дива.

Як відомо, здоров'я організму починається з правильного харчування. Тому віднесіться до себе з любов’ю і турботою. І це повернеться до Вас сторицею!

Переглядів: 1229 | Додав: Likar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Наше опитування
Який Ваш вік?
Всего ответов: 988
Друзі сайту
Статистика сайту
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024